Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Sweethead profiteert van bevriende bands

AMSTERDAM – “Het is fijn om vrienden in grotere bands te hebben,” zegt Troy Van Leeuwen. Voor de Europese toer van zijn nieuwe project Sweethead maakte de Queens Of The Stone Age-gitarist goed gebruik van zijn connecties.
Door NU.nl/FaceCulture

De rockband was het voorprogramma van Eagles Of Death Metal en Them Crooked Vultures, beiden bands van Van Leeuwen's Queens Of The Stone Age-collega Josh Homme.

Ook Snow Patrol had nog een plek voor hen over: “Ik liet een van onze nummers aan mijn vrienden in Snow Patrol horen en ze vonden het wel wat. We hebben toen een maand met ze getoerd.”

Van Leeuwen (40) richtte Sweethead (vernoemd naar een nummer van David Bowie) samen met zangeres Serrina Sims op. De twee kenden elkaar via Queens Of The Stone Age: zij had de achtergrondvocalen ingezongen voor enkele van hun songs.

Sims en Van Leeuwen wilden al langer iets samen doen, maar hadden aanvankelijk nooit tijd: “Vooral de laatste paar jaar had ik het erg druk met de Queens. We wachtten op het moment dat we ons volledig met dit project konden bezighouden.”

Dat moment kwam in de herfst van 2008, toen Homme zich intensiever ging bezighouden met zijn andere bands. In Juli 2009 kwam debuutalbum The Great Disruptors uit.

Ontgroening

Eddie Nappi and Norm Block, die eerder samen met Van Leeuwen in de Mark Lanegan Band zaten, zijn de andere twee leden van Sweethead. Voor Sims was het de ideale band om haar carrière als frontvrouw te beginnen.

“Je kunt je geen betere bandleden wensen dan deze mensen. Ze spelen al heel lang en het zijn erg goede muzikanten waar ik veel kan leren.”

Terwijl de drie mannen elkaar al goed kenden, moest Sims als nieuweling haar plek in de groep nog vinden: “In Amerika noemen ze het ‘hazing’: ik ben het kleine zusje dat door hen gestraft word. Maar ze zijn allemaal geweldig en het klikte direct.”

Het Eagles-fenomeen

Hoe groot de rol van Van Leeuwen in de toekomst zal blijven binnen de band, hangt af van zijn agenda. Als QOTSA weer meer aandacht nodig heeft, zal hij waarschijnlijk een stap terug doen en slechts aanblijven als producer en tekstschrijver.

Sims noemt het het ‘Eagles-fenomeen’, naar de Eagles Of Death Metal. Toen die band succesvol werd, raakte Josh Homme er minder bij betrokken en ging het een eigen leven leiden.

Van Leeuwen: “Het gaat mij vooral om de eerste plaat. Ik wil betrokken zijn bij de lancering en Sweethead zover brengen dat het op zichzelf kan staan. Van daaruit kan het verder groeien.”

Aanbevolen artikelen