Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

William Fitzsimmons verwerkt scheiding met album

AMSTERDAM - De release van het album The Sparrow and the Crow (2008) stelde de Amerikaanse singer-songwriter William Fitzsimmons in staat om zijn scheiding te verwerken. "Met het openlijk bekennen van mijn ontrouw kon ik een deel van het schuldgevoel van me afzetten."
Door NU.nl/FaceCulture

De derde plaat van de folkmuzikant gaat over de breuk. "Ik was niet te vertrouwen en dat is het belangrijkste in een relatie. Mijn verraad rukte ons uit elkaar."

Het grote publiek kwam met zijn werk in contact door de tv-serie Grey's Anatomy en het nieuwste album behaalde de tweede plaats in de lijst van bestverkochte folkalbums op iTunes.

"Dat zo veel mensen naar mijn bekentenis luisteren voelt genant, maar het is ook gezond, denk ik. Dat ik tegenover al die mensen kan zeggen dat ik een eikel was, stelt me in staat om verder te gaan met mijn leven."

Contact

Na de scheiding hadden Fitzsimmons en zijn ex-vrouw weinig contact, maar toen ze er aan toe was stuurde de zanger haar ook een exemplaar van het album. "Op die manier kon ik dingen tegen haar zeggen waar ik eerder nooit toe in staat was. Soms zegt muziek meer dan woorden."

"Uiteindelijk reageerde ze", vertelt hij. "Ze vergaf me en wilde het achter zich laten om verder te gaan met haar leven. Het was de reactie waar ik op hoopte en dat zorgde voor opluchting."

Vogels

De titel, The Sparrow and the Crow, geeft volgens de muzikant het verhaal van het album weer. "Ik ben altijd gefascineerd geweest door vogels. Mijn moeder zorgde voor verschillende soorten papegaaien en als kind kwam ik achter de betekenis van sommige vogels. Kraaien (crows) zijn een teken dat er iets slechts of duisters staat te gebeuren en een mus (sparrow) staat voor loyaliteit, liefde en puurheid."

"Juist de tegenstelling tussen die betekenissen sprak mij aan, omdat het in feite ook mijn relatie en gedrag destijds weerspiegelt. Het maakte het verhaal van het album kloppend."

Psycholoog

Voor Fitzsimmons was het niet helemaal ongewoon om over persoonlijke dingen te zingen. En muziek was binnen zijn familie, door de blindheid van zijn vader en moeder, een extra manier van communiceren Zo gaat zijn tweede album Goodnight uit 2006 geheel over de scheiding van zijn ouders. De inspiratie voor zijn openhartigheid vond hij in zijn patiënten toen hij nog werkte als psycholoog.

"Die mensen vertelden mij soms de meest verschrikkelijke dingen die je je maar voor kunt stellen. Gedachtes waarvan ieder mens bij voorbaat doodsbang wordt. Maar de moed die mijn patiënten hadden om die verhalen toch te vertellen, liet mij inzien hoe makkelijk het eigenlijk is om persoonlijke dingen te delen."

"Die ervaringen neem ik altijd mee als ik het podium beklim. Dan neem ik me voor niet bang te zijn om te zeggen wat er in mijn hoofd zit. Eerlijkheid duurt altijd het langst."

Aanbevolen artikelen