AMSTERDAM- Alsof de titelloze debuutplaat van Vampire Weekend nog niet vernieuwend genoeg was, trekt de band op Contra nog meer gekkigheid uit de kast.

NU.nl sprak met keyboardspeler Rostam Batmanglij over de nieuwe cd en Mexicaanse drankjes.

Een moegestreden Rostam neemt plaats aan tafel in een Amsterdams hotel. Het loopt inmiddels tegen het einde van de middag en hij is al in de ochtend begonnen met interviews.

Op zijn shirt prijkt het logo van een andere hippe band, die vooral dit jaar furore maakte: The xx. Hij spreekt dan ook lovend over andere bands die creatief en vernieuwend bezig zijn. Naarmate het gesprek vordert zal Rostam nog meer bands noemen. De jonge muzikanten steunen elkaar.

Mexico

“In New York barst het natuurlijk van de toffe bands. We gaan goed om met Yeasayer bijvoorbeeld. Zij zijn echt ontzettend goed bezig en komen dit jaar met een plaat die je omver gaat blazen.”

Toch week de band voor de opnames van Contra ook uit naar andere landen zoals Mexico. Het nummer Horchata dankt bijvoorbeeld zijn naam aan een populair drankje uit het land. Het is een van de vrolijkste nummers op de plaat.

Baile funk

“We hebben daar een week in een studio gezeten en wilden een nummer dat precies paste bij het land. Aangezien Amerikanen Horchata meteen met Mexico associëren was dat snel gedaan.”

“Maar je hoort ook genoeg invloeden uit andere landen terug, zoals de baile funk bijvoorbeeld, dat oorspronkelijk uit Rio de Janeiro komt. We willen onszelf niet te veel beperkingen opleggen. Waarom zouden we het bij een genre houden als we dit ook goed kunnen?”

Leeg

“Het geluid op Contra is heel divers geworden. We hebben er het maximale uitgehaald. Wat er nog beter kan op een nieuwe plaat? Ik weet het niet, ik ben helemaal leeg nu.”

“Zo’n tempowisseling in Diplomat’s Son bijvoorbeeld, daar worden veel vragen over gesteld. Maar voor ons voelde dat heel gewoon en vanzelfsprekend."

Verveeld

Rostam wordt er niet rustiger op gedurende het interview en zit bij vlagen wel erg verveeld om zich heen te tikken. Toch zijn er een aantal onderwerpen waar hij ineens enthousiast over kan worden. Zo begint hij tegen het einde van het gesprek uit het niets een monoloog over tatoeages.

Nadat hij is uitgeraasd over de spijt die je ervan kunt krijgen begint hij met een verhandeling over de hoes van het nieuwe album, waarop een blonde vrouw in een gele Ralph Lauren polo afgebeeld staat. Alsof ze in de jaren ’80 zo is vastgelegd.

Tijdloos

“Hoe oud denk je dat die vrouw is? Achttien? Dat bedoel ik dus. Ik denk dat ze veel ouder is. Het is een tijdloos plaatje en iedereen denkt er iets anders over.”

“Ze straalt ook een soort van optimisme uit, iets dat je kan terugbrengen naar onze plaat. Er zit wel een zekere vorm van melancholie in, maar de ondertoon is optimistisch.”

Loyaliteit

Rostam lijkt na het interview eindelijk weer opgelucht adem te halen. Hij zal er waarschijnlijk nooit aan wennen. Kleine hotels en tientallen journalisten die hem het hemd van zijn lijf vragen. Personen die zijn muziek proberen te ontleden, terwijl hij dat eigenlijk niet wil.

De nieuwe plaat van Vampire Weekend, Contra, komt op 11 januari uit. Op 24 februari geeft de band een optreden in Paradiso in Amsterdam.