Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Drummers voeren actie voor vrede in Sudan

KHARTOEM - Drummers van rockgroepen als Pink Floyd, Radiohead en The Police werken mee aan een internationale campagne voor vrede in Sudan.
Door ANP

De actie moet regeringsleiders in heel de wereld ertoe aanzetten meer bloedvergieten in het grootste land van Afrika te voorkomen.

De Sudan 365-campagne begint zaterdag.

De negen organisatoren, waaronder de mensenrechtenbewegingen Amnesty International en Human Rights Watch, roepen de regeringsleiders op de komende 365 dagen diplomatieke stappen te zetten om te voorkomen dat het geweld in Sudan terugkeert.

Vredesakkoord

Vijf jaar geleden kwam een vredesakkoord tot stand tussen de Arabieren in het noorden van Sudan en het christelijke en animistische zuiden.

Dat moet een einde maken aan de burgeroorlog die sinds 1954 met tussenpozen in het Afrikaanse land woedde.

Volgens het akkoord stemt de bevolking van het zuiden in 2011 in een referendum over onafhankelijkheid.

Film

De drummers nemen deel aan een film, waarin het geroffel van hun instrument begint in Sudan en zich voortzet in meer dan vijftien landen, waaronder Brazilië, Egypte, Japan en de Verenigde Staten.

Onder anderen Phil Selway van Radiohead, Stewart Copeland van The Police, Nick Mason van Pink Floyd en de Egyptische musicus Yehia Khalil tonen hun kunnen.

''Ik wilde aan dit project deelnemen, omdat ik denk dat muziek zo'n machtige manier is om mensen samen te brengen. Hopelijk zal deze film laten zien dat mensen samen een reusachtig lawaai kunnen maken en ik hoop dat door deze film mensen zich weer zullen concentreren op wat in dit zeer belangrijke jaar in Sudan gebeurt'', zei Selway.

Waarschuwing

Tien internationale hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib en Cordaid, waarschuwden deze week dat er weer een oorlog tussen het noorden en zuiden van Sudan dreigt.

Het land gaat onder meer gebukt onder armoede en spanningen tussen het autoritaire bewind in Khartoem en de zwarte burgerbevolking in het zuiden en westen van het land.

Aanbevolen artikelen