AMSTERDAM - Met zijn derde plaat Live My Life bracht Boris (29) zijn meest persoonlijke album tot nu toe uit. In november verscheen de live-editie, Live My Life Live.

Het materiaal werd opgenomen tijdens de releaseparty op 29 januari 2009.

“We hadden het onwijs naar onze zin en dat hoor je tijdens die opnames. Het vuur zit erin, de honger”, aldus de geboren Venlonaar.

Live My Live is tekstueel gebaseerd op Boris' eigen leven. Hij gaf zichzelf nog niet eerder zo bloot op plaat. Dat heeft hem naar eigen zeggen sterker gemaakt. Als mens én als muzikant.

“Ik heb het idee dat er niks beters is dan gewoon veel van jezelf te laten zien”, aldus de zanger. “Fans vinden het prettig als iets dichtbij komt, als ze het kunnen aanraken. Zo kunnen ze begrijpen wat er in je hoofd om gaat en zich identificeren met hoe je dingen beleeft.”

Hij heeft wel enige schroom moeten overwinnen voor hij persoonlijke zaken aan het papier kon toevertrouwen.

Boris: “Ik had wel eens een aanzetje gemaakt, maar het kostte me moeite om hele persoonlijke dingen op te schrijven. Het moest natuurlijk wel écht goed overkomen, want je haalt er een heleboel mensen bij waar je mee opgegroeid bent.”

“Ik ben eigenlijk best wel rebels. Ik had vroeger als tiener vaak de neiging om tegen schenen te schoppen, omdat ik vaak het idee had dat ik tegen onrechtvaardigheid knokte. Dat is wel een beetje de aard van het beestje, maar als ik het nu doe is het genuanceerder.”

Leerproces

Het tekent het leerproces dat Boris doormaakt en dat volgens hem samenhangt met zijn muzikale ontwikkeling.

Boris: “Ieder jaar dat je weer iets nieuws uitbrengt, word je beter. Het is kicken dat ik de kans heb gekregen om deze liveplaat uit te brengen."

"Voor mij is het toch het begin van de geschiedenis die ik ga opbouwen. Over twintig jaar kan ik de liveplaat uit mijn kast trekken en tegen mijn kinderen zeggen: zo klonk papa toen hij 28 was.”

Michael Jackson

In Boris' geschiedenis neemt de dit jaar overleden Michael Jackson een bijzondere plaats in. Boris is een fanatieke fan. De première van de documentaire This Is It, met onder meer beelden van Jacksons laatste repetities, heeft hij dan ook niet aan zich voorbij laten gaan.

“Die documentaire toont dat Michael gewoon is zoals wij allemaal zijn. Ik vond het vooral goed om te zien dat hij nog prima functioneerde en de volledige controle had over iedereen die aan zijn show meewerkte.”

Voor Boris was de documentaire ook leerzaam. “Het is heel belangrijk dat je altijd duidelijk aangeeft wat je wilt”, zegt hij. “Iedere muzikant heeft een mening, maar als je een bepaalde visie hebt, moet je die er soms gewoon doordrukken.”