AMSTERDAM - De Zweedse indierockband Friska Viljor heeft van een writer's block nog nooit gehoord.

Op de derde plaat For New Beginnings hebben Daniel Johansson en Joakim Sveningsson het liefdesverdriet achter zich gelaten en is er plaats voor veel verschillende muziekgenres, instrumenten en thema's.

We wilden gewoon iets anders. We hadden behoefte aan vooruitgang”, aldus zanger/gitarist Johansson.

Friska Viljor werd opgericht in 2005. Nadat hun beider relaties gestrand waren, besloten de vrienden Daniel en Joakim de studio in te duiken om hun liefdesverdriet een plaats te geven. Het resultaat: debuutalbum Bravo! uit 2006.

Friska Viljor dankt het bestaansrecht van de band aan hun vriendschap, zegt Johansson. “Joakim is als een broer voor me. Ik zou me een leven zonder hem niet kunnen voorstellen.”

Bij vriendschap hoort het openstaan voor elkaars ideeën. “We hebben altijd gewerkt met het devies dat we onzelf nooit moeten beperken”, legt Sveningsson uit. “Ieders ideeën zijn welkom, omdat ik denk dat vooruitgang begint met een open geest.”

Het mag dan ook geen verrassing heten dat er op For New Beginnings veel verschillende muziekgenres en instrumenten – variërend van mandoline en ukelele tot accordeon en klarinet – voorbijkomen.

Psychologisch

Sveningsson benadrukt dat de albumtitel For New Beginnings doelt op een “psychologisch nieuw begin” en niet op een “verandering in levensstijl”.

Het album staat volgens hem vooral in het teken van harmonie. “De zoektocht naar harmonie is een voortdurende zoektocht. Het begint al in de puberteit, want in die periode slaat je brein voor het eerst op hol.”

Therapie

Het musiceren heeft tijdens Friska Viljor's zoektocht naar harmonie altijd een soort therapeutische werking gehad. In combinatie met niet geringe hoeveelheden drank heeft hun 'therapie' intussen een grote hoeveelheid materiaal opgeleverd. Zó veel zelfs, dat de mannen alweer denken aan album nummer vier.

Johansson: “Vóór we het tweede album af hadden, spraken we ook al over het derde album. Op dit moment ondervinden we geen enkel probleem in het creatieve proces. We vinden het heel gemakkelijks om songs te maken waar we gelukkig mee zijn.”

Hij weet dat platenmaatschappijen liever zien dat artiesten om de achttien maanden een plaat uitbrengen, maar dat duurt hem en Sveningsson – die nog altijd niet kunnen leven van de muziek – te lang. Johansson: “Als wij geen banen hadden, zouden we drie albums per jaar kunnen uitbrengen.”