AMSTERDAM - De Nederlandse symfonische metalband bracht onlangs het akoestische live-album An Acoustic Night At The Theatre uit. Het is na het bombastische Black Symphony de tweede live-plaat van de band die in 2002 doorbrak met het nummer Ice Queen.

“Dit album is dynamischer, met veel meer emotie en intensiteit”, aldus de 35-jarige zangeres Sharon den Adel.

“We hadden Black Symphony net achter de rug toen we benaderd werden door theaters in Nederland en België,” vertelt Den Adel over de totstandkoming van het project.

“Het is de laatste tijd een trend om bands naar het theater te halen, mede omdat het theaterpubliek steeds ouder wordt. Voor ons was het een gelegenheid om een andere kant van Within Temptation te laten zien.”

Dat de theatertour zou leiden tot een live-album had Den Adel niet verwacht. “Pas toen we de nummers opnieuw gearrangeerd hadden, dachten we 'Goh, dat klinkt wel heel erg leuk'."

"Misschien moeten we het voor de zekerheid toch maar even opnemen'. Vervolgens hebben we ook geluisterd naar fans en wat zij leuke nummers vonden.”

Fans heeft Within Temptation in overvloed: de populariteit van de band is sinds Ice Queen alleen maar toegenomen. In binnen- en buitenland wordt “WT”, zoals Den Adel de bandnaam afkort, als één van de belangrijkste groepen in het symfonische metalgerne gezien.

Volgens Den Adel was het akoestische theateravontuur een welkome afwisseling van het metalgeweld. “Mensen kennen ons alleen maar van het bombastische werk. Ik vind het juist leuk om de contrasten binnen de band – de stijlen die we gebruiken, maar ook de uitvoering daarvan – op te zoeken.”

Verademing

De zangeres kan op An Acoustic Night At The Theatre, dat op 4 binnenkwam in de Album Top 100, volledig haar ei kwijt. “Muzikaal gezien is dit voor mij een verademing”, aldus Den Adel. “Normaal gesproken heb ik een muur van geweld om me heen. Daarin moet ik me staande zien te houden. Dat lukt wel, maar je kunt niet alles van jezelf laten zien. Tijdens een akoestische show kan dat wel.”

2008 en 2009 stonden in het teken van de twee live-albums en de eerste theatertour. 2010 zal draaien om een tweede theatertour en het langverwachte vijfde studioalbum. Die nog naamloze release staat gepland voor het najaar. Het moet een conceptalbum worden.

Den Adel: “Dat hebben we eerder geprobeerd en toen mislukte het. Misschien is het dit keer makkelijker, omdat we met scripts van anderen werken.”

Den Adel schrijft aan de hand daarvan de teksten. “We hebben vier liedjes min of meer af en een handvol schetsen. We gaan de orkestarrangementen specifieker inzetten en er zijn ook songs zonder orkest. Het wordt bombastisch, maar op een andere manier.”

Nieuwe plaat

Vernieuwing Within Temptation heeft vernieuwing hoog in zijn vaandel en daar zal het op de nieuwe plaat dan ook om draaien.

Den Adel: “Je moet jezelf op een bepaalde manier overtreffen. Het is een uitdaging om steeds weer een beter liedje te schrijven. An Acoustic Night At The Theatre is het meest experimentele project dat we ooit gedaan hebben. Het nieuwe album gaat ook die kant op: nóg experimenteler.”