AMSTERDAM - In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand komt en welke gedachte er achter een nummer zit. Deze week Too Bright van Charlene.

De 21-jarige zangeres deed in 2008 mee aan de vierde editie van de talentenjacht Idols. Ze eindigde als derde en moest winnares Nikki voor zich dulden.

Ondanks dat Charlene de show niet won, heeft ze het afgelopen jaar niet stilgezeten. Ze tekende een platencontract bij het label Dox Records en bracht in november haar zelfgetitelde debuutalbum uit, waarvan de single Too Bright afkomstig is.

De zangeres had tijdens het schrijven van het nummer een club in haar hoofd. "Het gaat erover dat alles te veel is”, aldus Charlene. “De muziek staat te hard, de lichten zijn te fel en de ruimte is te warm."

De producer van het album, Dean Tippet, vond vooral het hysterische idee achter de tekst grappig. "Het is niet zo zeer een verhalende tekst, maar vooral een tekst die sfeer binnen het nummer creëert", legt hij uit.

Tippet schreef eerder liedjes voor onder andere Wouter Hamel, voordat hij door Dox Records aan Charlene werd gekoppeld.

Naar eigen zeggen vormt hij een prima team met de zangeres. Vooral de zangcapaciteiten van de Rotterdamse maakte indruk op hem.

Dubbelen

"Ik kwam er al snel achter dat Charlene zichzelf heel goed kan dubbelen met haar stem". Dat houdt in dat er tijdens het opnameproces meerdere lagen zang over elkaar gelegd worden om een voller geluid te krijgen. "Dat rockte echt", zegt Tippet.

"Voor het nummer heb ik altijd twee hele duidelijke referenties gehad", vervolgt de producer.

Breakbeat

"In de coupletten zit een oude breakbeat die ik heb versneld en in de refreinen komt steeds een gitaartje terug." Toen de zangeres het gitaargeluid hoorde was ze direct verkocht. "Ik had direct zoiets van: dit is het!"

Charlene treedt 16 januari op tijdens Noorderslag in Groningen.