AMSTERDAM - In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand komt en welke gedachte er achter een nummer zit. Deze week Lonely Boy van George Baker.

De zanger, die in het echt Hans Bouwens heet, verworf in 1969 bekendheid met het nummer Little Green Bag, dat hij uitbracht met zijn band George Baker Selection. Zes jaar later scoorde hij zijn grootste hit met Paloma Blanca. In totaal verkocht hij ruim twintig
miljoen platen.

Veertig jaar na zijn eerste hit, maakt de zanger nog steeds met veel plezier muziek. Het meest recente album Lonely Boy is de eerste cd met nieuw werk in negen jaar tijd. De gelijknamige single gaat over de vroege jeugd van Baker.

"Mijn vader was een Italiaanse krijgsgevangene en werd neergeschoten tijdens een vluchtpoging. Ik heb dus nooit een vader gehad", vertelt hij.

Hoorn

De zanger werd door zijn opa, oma en moeder grootgebracht in een volksbuurt in Hoorn. "Het was een kinderrijke buurt, maar op een bepaald moment werd er een nieuwe wijk gebouwd. Alle kinderen verhuisden naar betere woningen en ik was de enige die achterbleef."

"Het waren mijn eenzame jaren", vervolgt Baker. "Ik had alleen een radio, waar ik verslaafd aan was, en een stapel boeken tot mijn beschikking. Die tijd heeft me echter wel op het spoor van de muziek gezet."

Gevoel

Onlangs bereikte Baker de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar, toch heeft hij nog altijd een onbestemd gevoel. "Het is niet zo dat ik mijn vader bewust mis, daar groei je overheen, toch ben ik nog steeds op zoek naar iets dat ik niet kan benoemen.

Tegelijkertijd komt daar een enorm brok creativiteit uit voort. Als alles oké is komt er niks, maar zodra het onbestemde gevoel opspeelt, komt er veel lekkere muziek uit me."

Jongetje

Inmiddels woont de zanger al jaren niet meer naar Hoorn en is hij verhuisd naar Waddinxveen. Het kleine, eenzame jongetje is echter nooit helemaal verdwenen.

"Je zult het niet geloven, maar doordat ik een deel van mijn jeugd alleen heb doorgebracht, zit er nog altijd een verlegenheid in me die ik iedere keer moet overwinnen. Dat raak je nooit kwijt."