HILVERSUM - Vorige week greep ze nog naast de MTV Europe Music Award voor beste Europese act, maar dinsdag kreeg zangeres Esmée Denters te horen dat ze begin volgend jaar een European Border Breakers Award (EBBA) krijgt uitgereikt.

Met de prijs wil de Europese Commissie de creativiteit en diversiteit van de Europese hedendaagse muziek benadrukken.

De EBBA's worden uitgereikt aan artiesten die er met hun debuutalbum in slaagden buiten hun eigen landsgrenzen succesvol te zijn. Dat succes wordt bepaald aan de hand van onder meer verkoopcijfers in het buitenland, airplay en optredens op buitenlandse festivals.

Denters was met haar debuut Outta Here volgens de organisatie het afgelopen jaar van alle Nederlandse muzikanten het meest succesvol over de grenzen.

Milow

Milow was met zijn gelijknamige album de meest succesvolle Belgische artiest. De Brit Charlie Winston krijgt een EBBA voor zijn plaat Hobo, de Duitser Peter Fox voor Stadtaffe en de Oostenrijkse zangeres Soap&Skin houdt een EBBA over aan Lovetune for Vacuum.

Kerli uit Estland wint met Love is Dead de Europese muziekprijs, de Zweedse Jenny Wilson met Hardships en Buraka Som Sistema uit Portugal met debuutalbum Black Diamond. Ook de Franse Sliimy (Paint Your Face) en de Italiaanse Giusy Ferreri (Non Ti Scordar Mai Di Me) krijgen een EBBA.

Noorderslag

De prijzen worden op 14 januari tijdens muziekevenement EuroSonic Noorderslag in Groningen overhandigd. De uitreiking, gepresenteerd door de Britse tv-persoonlijkheid Jools Holland, is door heel Europa live op televisie te zien.

Voor het eerst wordt ditmaal de Public Choice EBBA toegekend. Vanaf half november kunnen muziekliefhebbers in heel Europa stemmen op een van de tien EBBA-winnaars voor de publieksprijs.