HAARLEM - Bevrijdingspop in Haarlem trok dinsdag ondanks een regenachtig begin ongeveer 150.000 bezoekers en dat is volgens de organisatie evenveel als voorgaande jaren.

Dit oudste bevrijdingsfestival van Nederland beleefde dinsdag editie 29. Grote publiekstrekkers in het park Haarlemmerhout waren Guus Meeuwis, Wouter Hamel en Gabriella Cilmi.

Het spits werd afgebeten door rapper Typhoon, dit jaar een Ambassadeur van de Vrijheid, die per helikopter de verschillende bevrijdingsfestivals bezocht.

In Haarlem werd volgens staflid Rob Alphenaar bewust weinig aandacht besteed aan de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag.

Zieke gek

''We hebben besloten niet te veel aandacht te geven aan de daden van een zieke gek. We proberen te voorkomen dat de gebeurtenissen in Apeldoorn de boodschap overschaduwen die wij op 4 en 5 mei willen overdragen'', aldus Alphenaar.

Extra veiligheidsmaatregelen waren in Haarlem niet nodig, volgens Alphenaar. ''Binnen de regio geldt Bevrijdingspop al als toonaangevend op het gebied van veiligheid.

Gemeente en provincie gebruiken ons veiligheidsplan als leidraad voor overige evenementen. Ons plan is zo dichtgetimmerd, dat extra maatregelen niet nodig waren.''