DUBLIN - U2 komt naar Nederland voor een stadionshow. De band heeft maandag op zijn website de veertien steden bekendgemaakt waar deze zomer optredens plaatsvinden.

U2 begint de 360 tournee 30 juni in Barcelona en gaat onder meer naar Parijs, Berlijn en Londen. De Arena in Amsterdam krijgt 20 juli bezoek van de Ierse band.

De voorverkoop voor het concert in Amsterdam begint zaterdag 14 maart. De band sluit het Europese gedeelte van de toer 22 augustus af in de Britse stad Cardiff.

Vanaf 12 september volgen shows in Noord-Amerika, te beginnen met Chicago. De Ieren sluiten de tournee uiteindelijk op 28 oktober af in Vancouver.

Onbeperkt zicht

Het is de eerste stadiontournee van U2 sinds Vertigo in 2005. Aanleiding voor de nieuwe toer is het album No Line on the Horizon, dat bovenaan de hitlijsten staat in onder meer Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Regisseur Willie Williams en architect Mark Fishers werken voor de nieuwe shows samen aan een 360 graden decor met onbeperkt zicht voor het publiek.

Voorprogramma

"Van de tickets heeft 85 procent een prijs onder de 95 euro en 10.000 tickets daarvan kosten slechts 30 euro," aldus manager Paul McGuinness. "De band heeft de entreeprijzen zo laag mogelijk gehouden, zodat alle fans de kans hebben het concert bij te wonen."

U2 neemt verschillende artiesten mee voor het voorprogramma, waaronder Glasvegas, Elbow, Kaiser Chiefs, Snow Patrol en Black Eyed Peas. Het is nog niet bekend welke act in Nederland het voorprogramma verzorgt.