Één dag is Röyksopp in Nederland, Amsterdam. De promotie voor het derde studioalbum Junior moet namelijk ook gedaan worden. Wat is het volgende doel van de twee jongens achter de wereldwijde hitsingle 'Eple'?

De helft van het Noorse duo zit in het chique tuinhuis van het hotel. Torbjörn heeft twee appelsap op en de koffie uit het Nespressoapparaat vindt hij te sterk. De 33-jarige Noor ziet er onverzorgd en een beetje vermoeid uit en praat voorzichtig en professioneel. "Muziek waar ik niet graag naar luister? Rock met elektronisch geprogrammeerde stemmen, dat is echt een crime against humanity. Of ik voorbeelden heb? Nee, ik ga echt geen namen noemen."

Antony & the Johnsons
"Ik vind Antony echt geweldig, maar ik kan begrijpen dat genoeg mensen zijn muziek ook haten. Je houdt van hem of je vindt hem verschrikkelijk. De meeste mensen worden denk ik gek van de vibrato in zijn stem." Torbjörn scrolt door zijn zwarte iPod en laat veelvuldig nummers horen door de Sennheiser PX100 koptelefoon die hij leuk vindt.

Muzikanten maken vaak muziek die zij zelf het leukst vinden om te horen. De Noor is het hier ook mee eens. "De muziek die ik maak vind ik ook het leukst, ja. Ik luister ook wel het meeste naar elektronische muziek. Met dat genre kwam ik voor het eerst in contact met muziek. Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met elektronische muziek. Depeche Mode, die muziek en de stem: geweldig!"

Mellow vs. Energetic
"Melody A.M. is meer mellow, Junior meer energetic. Het album kan ook veel beter in een club gedraaid worden. Wij hebben 'Happy Up Here' gekozen als eerste single omdat het nieuwsgierig maakt naar het hele album. Bij veel commerciiële acts wordt een cd juist gepresenteerd met de nieuwe single en de rest is eigenlijk gewoon opvulling. Dat is niet zo bij ons: als je de single leuk vindt, zal je alleen nog maar meer pleased zijn met Junior. Maar nu klink ik als een verkoper die aan de deur zijn spullen verkoopt, haha."

Torbjörn houdt van het relaxte leven. "Röyksopp is een band die het graag rustig aan doet en vooral van het leven geniet. We chillen veel met vrienden en familie, dat hebben we ook nodig. We hebben het voorrecht gehad om met vier geweldige zangeressen samen te mogen werken. Of het makkelijker is om samen te werken met vrouwen? Ja, ik denk van wel. Minder mannelijk ego in de zaal. Ik vind een vrouwelijke zangstem ook sneller aangenaam."


Video: Röyksopp - Happy Up Here

Junior & Senior
Het komende album gaat Senior heten. "We zijn er bijna klaar mee en het plan is om de plaat dit jaar nog te releasen. Junior komt in de lente uit, dus we hopen de tweede cd in de herfst uit te brengen. Heeft Bløf ook zoiets gedaan? Tof, daar houden we wel van, ja. Het is poëtisch, het album wordt dan deel van, uhm, iets."

"Senior is meer volwassen. Ook is het een naam die ons, in combinatie met Junior, laat glimlachen. It's kinda funny. Dat mensen het niet begrijpen maakt niet uit. Wij snappen het in ieder geval wel." Torbjörn moet opeens breed glimlachen en kijkt bedenkelijk de lucht in. Alsof een klein kind een snoepje heeft gepakt en de ouders weten het niet. De Noorse muzikant glundert kinderlijk met zijn ogen. Hij zit nog duidelijk in de Juniortijd.

Full
"Waarom ik niet als Paul McCartney wil eindigen? Mensen zijn soms gewoon full. Niet vol van zichzelf, maar vol alsof je net een flinke maaltijd hebt gegeten en niet meer hoeft. Ik hoop dat wij later nog steeds hongerig zijn om muziek te maken, nog echt te willen maken. Het lijkt alsof McCartney er muzikaal genoeg van heeft. Oh nee, nu praat ik negatief over hem, zo bedoelde ik het niet. Zeg maar gewoon dat hij een persoon is die full is. Wat is daar het Nederlandse woord voor? Vol? Dat is geen metafoor? Maak er dan maar iets anders moois van, dat kun jij wel als journalist."

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Röyksopp vind je bij KindaMuzik.