Na bijna ruim een kwart eeuw naam te hebben gemaakt als één van de meest beladen en intense zangers van zijn genre, vond Chris Cornell het tijd worden voor iets compleet anders.

Hij besloot de handen ineen te slaan met topproducer Timbaland. Het resultaat van deze samenwerking is vastgelegd op Scream.

Voor wie altijd heeft gezworen bij wat Cornell voorafgaand aan deze release heeft gedaan, wordt de kennismaking met Scream zeer waarschijnlijk even slikken. In de eerste instantie lijkt het namelijk alsof het aandeel Cornell voor een groot deel wordt bedolven onder de invloeden van Timbaland.

Inspiratiebron

Het kost dan ook een paar keer luisteren voordat duidelijk wordt dat Cornell weldegelijk het voortouw nam bij het produceren van dit album en Timbaland vooral inspiratiebron is.

Weliswaar klinkt Timbaland overal in door. Het resultaat is een aangename mix van de genres die beide heren al een behoorlijke tijd vertegenwoordigen.

Melancholie

De teksten van Cornell dragen niet meer diezelfde melancholische sfeer uit als voorheen. De 44-jarige Amerikaan heeft ervoor gekozen meer dan ooit aan de  oppervlakte te blijven, maar weet tegelijkertijd nog iets van diepgang te behouden.

Toch zit de productie dat vaak wel in de weg. Er is niet zuinig omgesprongen met dubs en echo’s op de stem en ook de muziek klinkt vaak erg computergestuurd.

Het maakt dat de ziel behoorlijk ondergesneeuwd raakt en het moeilijk wordt om het hart van de plaat bloot te leggen.

Mixwerk

Scream leent zich door het mixwerk van Timbaland niet voor de shuffle en/of random functie van de cd speler. Zoals bij de introductie van het album als wordt aangekondigd is deze Cornell ervaring er één om van begin tot eind in mee te gaan.

De samenwerking tussen Chris Cornell en de muzikale duizendpoot is er één die onder de noemer “best of both worlds” geplaatst kan worden, maar toch levert deze combinatie zeker geen meesterwerk op.

Scream is het degelijke eindresultaat van iets dat gezien mag worden als een mooi uitstapje voor tussendoor, maar meer dan dat is het helaas niet.

Drie sterren