AMSTERDAM - Amsterdam is begin 2011 een concerthal rijker. De bouw van het zogeheten Ziggo Dome begint dit voorjaar tegenover de ingang van de Amsterdam ArenA.

In de muziektempel, die plek biedt aan 15.600 bezoekers, moeten grote artiesten als Lenny Kravitz, Beyoncé, U2 en Guus Meeuwis het podium betreden. Dat maakten iniatiefnemer Black Box Real Estate BV en exploitant AMDE BV woensdag bekend.

De bouwkosten voor de enorme concerthal bedragen 60 miljoen euro. AMDE BV hoopt al gauw te kunnen groeien van zo'n 65 evenementen in het eerste jaar naar honderd na vijf jaar. De Ziggo Dome, vernoemd naar de gelijknamige landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten, moet jaarlijks 700.000 tot een miljoen bezoekers trekken.

Zwarte doos

De Ziggo Dome is er in de eerste plaats voor versterkte muziek. ''We doen daarom geen concessies aan de akoestiek, de zichtlijnen en het comfort'', zei Erik Molenaar, commercieel directeur van Black Box Real Estate BV. De concerthal ziet er uit als een zwarte doos van 90 meter bij 90 meter en heeft een hoogte van 30 meter.

Enkele hoogstandjes: de zaal heeft een akoestisch plafond, meer dan 50.000 ledlampjes aan de buitenzijde van het pand en een ijzersterk dak waar in totaal 100 ton aan materiaal kan worden opgehangen. Benthem Crouwel Architecten heeft zich aan de bouw van de Ziggo Dome verbonden.