Nederlandse poppodia steeds populairder

GRONINGEN - Nederlandse poppodia worden groter qua organisatie en programmering. Belangrijkste reden: steeds meer bezoekers.

In 2007 kwamen 1,3 miljoen mensen, twaalf jaar geleden was dit nog de helft. Vooral het aantal incidentele bezoeken steeg.

Het gaat ondanks de alarmerende berichtgeving in media helemaal niet slecht met de Nederlandse poppodia.

"Voornamelijk de podia die door gemeenten verbouwd of nieuw neergezet zijn doen het erg goed", aldus onderzoeker Thomas van Dalen. De resultaten van zijn onderzoek werden
tijdens de eerste dag van EuroSonic Noorderslag gepresenteerd.

Bedrijfsvoering


Van Dalen onderzocht de bedrijfsvoering van Nederlandse poppodia, en hoe die zich de afgelopen twaalf jaar heeft ontwikkeld.

"We hebben gekeken naar wat er zich binnen de poppodia afspeelde en daar omheen en dat is heel bepalend geweest."

Centrale rol

Hij benadrukt de centrale rol die pop speelt in onze samenleving, "Pop is alom aanwezig, in film, op internet en televisie, je kan stellen dat het voor veel mensen een manier is om zichzelf te uiten."

Een van de belangrijkste oorzaken van de positieve ontwikkeling is dat de mensen die met pop opgroeiden nu niet alleen het grote publiek vormen maar ook de mensen zijn die bij de gemeenten de subsidie potjes beheren."

Sport

Verder stelt hij: "De generatie die met pop opgroeide is nu wat ouder geworden. Daarmee is het mainstream en tegelijkertijd is het een artistieke tak van sport geworden. Die positie heeft zich vertaald naar de poppodia, die zijn groter geworden."

Er kan nog wel het een en ander verbeteren, "Voornamelijk op het vlak van financiële reserves , opleiding van personeel en marketing liggen aanbevelingen klaar voor managers en overheid"

ZIE OOK:

- EBBA Awards Spotlight: Cinema Bizarre                                                              

- EuroSonic Noorderslag 2009 in cijfers

- Plato Instore: Zita Swoon live

Lees alles over Eurosonic/Noorderslag op NUbijlage

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie