GRONINGEN - Groningen staat deze week weer drie dagen op z'n kop. Het muziekfestival EuroSonic/Noorderslag strijkt donderdag neer in de meest noordelijke stad van Nederland en blijft daar tot en met zaterdag. Het muziek- en congresfestival was in no-time uitverkocht.

Eurosonic is op 15 en 16 januari. Hier presenteren veelbelovende Europese bands en artiesten zich aan het publiek. ''Het zijn bands die de potentie hebben om door Europa te toeren.

Eerder stonden bijvoorbeeld al Franz Ferdinand en The Ting Tings op het podium in Groningen. ''Dit jaar verwacht ik veel van Bonaparte uit Duitsland, White Lies uit Engeland en Nina Kinert uit Zweden'', voorspelt Robert, de programmeur van het festival.

België

Ieder jaar is er een land waar de muzikale focus op ligt. Dit jaar is dat België. De ongeveer 16.000 bezoekers van het festival kunnen kennismaken met onder andere Drive Like Maria, Selah Sue en The Blackbox Revelation.

Overigens komen er ook bekendere Belgische artiesten zoals Novastar, Milow en A Brand naar Groningen. ''Het broeit in België op dit moment'', zegt Robert. ''Heel goed dat we daar dit jaar de focus op hebben. Er gebeurt zoveel in de muziekindustrie op dit moment bij onze zuiderburen.''

Veelbelovend

Het programma van Noorderslag, op zaterdag 17 januari, bestaat uit Nederlandse acts die het afgelopen jaar belangrijk zijn geweest of veelbelovend zijn voor de Nederlandse popmuziek. Optredens zijn er van onder anderen Alain Clark, Lucky Fonz III, Face Tomorrow, Roosbeef en de Jeugd van Tegenwoordig.

Op zaterdagavond wordt ook de Popprijs uitgereikt aan de persoon of artiest die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar werd deze gewonnen door Armin van Buuren.

Behalve veel muziek, zijn er overdag ook seminars. Daar komen volgens een woordvoerder van het festival zo'n 2500 mensen uit de muziekindustrie op af. ''Ook bij de seminars ligt de nadruk op België, maar er komen ook andere onderwerpen aan bod zoals digitale media, sponsors voor bands en export.''

Gratis vertier

Voor iedereen die geen kaartje heeft kunnen bemachtigen voor het populaire festival is er nog genoeg gratis vertier. Zo organiseert het label Subroutine Records 15 en 16 januari twee avonden in O'Ceallaigh met aanstormend Nederlands talent. Zo zullen onder andere Hospital Bombers, Skipper, AC Berkheimer en Vox von Braun het podium betreden.

In Rockcafé Tramps zal dit jaar het gratis alternatieve showcasefestival Altersonic plaatsvinden. Hier treden onder andere San Andreas en Grote Prijs winnaar Good Dog Happy Man op. Daarnaast doet Live in Your Livingroom het festival ook aan. In diverse huiskamers in Groningen zullen bands die ook op Eurosonic staan optreden. Hiervoor zijn nog wel kaarten te krijgen.

Magic Mirror

The Magic Mirror op de Grote Markt, één van de zalen van Eurosonic zal overdag gratis toegankelijk zijn. Ook platenzaak Plato heeft tijdens Eurosonic een gratis programmering. Er treden op beide locaties diverse artiesten op die ook op het festival staan.