Een paar jaar geleden verscheen de populaire single 'Dom, Lomp en Famous'. Jeugd van Tegenwoordig-lid Willie Wartaal en The Opposites hadden al een flinke reputatie, maar wie was dat opgewekte mannetje dat met hen meerapte? Maak kennis met de zelfverzekerde Dio.

Dio's leven was tot zijn zestiende weinig verheffend: opgegroeid zonder vader, constant hangen op straat met zijn maten en moeilijkheden met zijn moeder. Toen maakte hij het nummer 'Minderjarig' met de eveneens zestienjarige Darryl.

De samenwerking verliep lekker en de groep Dubbel D was geboren. Uiteindelijk ging de groep uit elkaar, maar Dio's rapcarrière was geboren.

De laatste jaren verwierf Dio landelijk bekendheid door gastbijdrages op populaire singles als 'Dom, Lomp en Famous'. Maar op dat commerciële succes wilde Dio niet te lang voortborduren. "Ik wilde na die paar hits laten zien dat ik meer in me heb, dat ik ook een artiest ben."

Om die reden werd 'Het Is Je Boy', een samenwerking met rockband Voicst, uitgekozen als eerste single. "Toen ik dat nummer afhad," vertelt Dio met de kenmerkende glimlach op zijn gezicht, "schrok ik er zelf van. Ik dacht: wat heb ik gemaakt? Ik kan wel een pakkend nummer uitbrengen om de hitlijsten te bereiken, maar liever drop ik een track, die aantoont wat ik allemaal kan. Die zal dan misschien niet het grote publiek aanspreken, maar wel laten zien wie ik ben."

Kijk op vrouwen

'Het Is Je Boy' is een vlot en luchtig nummer met inhoudelijk weinig zwaartekracht. Dat, samen met het andere al verschenen tracks van Dio, doet misschien vermoeden dat Rock & Roll een qua thematiek licht album is geworden.

Niets is minder waar: zo spreekt Dio meerdere malen openhartig over een inmiddels beëindigde relatie en staat het nummer 'Papa' volledig in het teken van zijn (afwezige) vader. "Ik wilde ook wat serieuze tracks op het album. Niet dat ik dat vooraf allemaal heb uitgedacht, maar zo voelde het gewoon goed aan."

"Ik heb een ex die me echt heeft geflest. Omdat zij de enige vriendin in mijn leven is geweest, heeft zij mij en mijn kijk op vrouwen erg beïnvloed. Zij zal altijd door mijn hoofd blijven spoken. Als ik nu slecht over een chick praat, dan gaat het eigenlijk over haar. En dat nummer over mijn vader kwam er eigenlijk plotseling zo uit."

Of de track zijn vader ooit zal bereiken, betwijfelt Dio ten zeerste. "Hij heeft twee jaar geleden contact gezocht om af te spreken, maar ik heb het afgehouden. Misschien wilde hij zijn leven beteren, maar die kans heeft hij verspeeld. Niets in mij wil hem zien."

Brak in de studio

Fans van de Dio van 'Dom, Lomp en Famous' hoeven echter niet te treuren: op de rest van Rock & Roll is de rapper een stuk minder ernstig. Samen met hoofdproducer Big2 heeft Dio een album gemaakt dat zich kenmerkt door frivole raps, over stevige producties heen. Samen doken ze dagelijks de studio in, volkomen op hun gemak en zonder enige tijdsdruk.

"We hadden geen strak werkplan", vertelt Dio. "Ik stond 's ochtends om een uurtje of tien op en ging op mijn scooter naar Big2's studio toe. Daar ontbeten we samen en gingen de hele dag samen aan de slag. Als we klaar waren, gingen we zuipen in de club en de volgende dag maakten we opnames, met een kater. Dat hebben we ongeveer een jaar volgehouden."

"Het voelde niet als een jaar werken, maar meer als een jaar chillen," benadrukt Dio. "Dat hoor je terug op het album. Je hoort dat ik het naar mijn zin heb en dat niets geforceerd is. Dat is denk ik ook de enige manier waarop het werkt voor mij. De titel Rock & Roll slaat ook op die sfeer waarin het album is opgenomen: lekker doen waar je zin in hebt."

Geluid van nu

Daarin gaat Dio zo ver, dat het gevolg is dat hij Rock & Roll niet eens als hiphopalbum beschouwt. "Ik denk dat het veel breder is dan hiphop. Mijn moeder luisterde thuis naar allerlei genres en dat hoor je terug op het album. Vroeger hadden mensen een walkman bij zich, waarop vooral muziek stond van het genre dat je waardeerde. Tegenwoordig staan op iPods alle soorten muziek, net zoals op Rock & Roll. Het is in dat opzicht een modern album geworden. Het is het geluid van nu."

"Misschien zal men er even aan moeten wennen," tempert Dio de verwachtingen, "maar uiteindelijk pakt het album je echt, denk ik. Wat ik doe, is nog niet eerder gedaan: de muziek past bij elke stemming en blijft oprecht. Ik creëer iets nieuws en kan een verhaal goed brengen. In de toekomst hoop ik mezelf te blijven vernieuwen. Maar ik zie wel. In de periode van 'Dom, Lomp en Famous' werkte ik nog bij TPG-post, dus wat er ook gebeurt, ik ben tevreden."

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Dio vind je bij KindaMuzik.