AMSTERDAM -Traditioneel wordt het nieuwe muzikale jaar ingeluid in het Hoge Noorden. Vanaf 15 januari staat Groningen drie dagen lang in het teken van EuroSonic en Noorderslag.

NU.nl blikt de komende weken vooruit. Deze keer orgelrockers zZz.

Sleaze-duo

Sleaze-duo Daan Schinkel en Björn Ottenheim kon naar aanleiding van het debuutalbum 'Sound of zZz' uit 2005 rekenen op internationale interesse. ZZz speelde over de hele wereld en ook in het voorprogramma van Fatboy Slim en Anouk.

Het tweede album 'Running With The Beast' laat een ander geluid horen. ZZz nam er ruim de tijd voor.

Jaren tachtig

Het tweede album van zZz doet in tegenstelling tot de voorganger meer aan de jaren tachtig dan aan de jaren zestig denken. De plaat kwam tot stand door veel te experimenteren, legt Björn Ottenheim uit:

'We hadden nu de tijd en die namen we ook. We zaten eindeloos aan te kutten met de tracks. We hebben ze door alle effecten heengejaagd om te kijken wat het resultaat was. Eigenlijk kreeg de plaat twee maanden voor het mixen pas een duidelijke vorm. Toen merkten we zelf wat voor plaat het ging worden, opeens was de richting duidelijk.'

Hoes

Het maken van de cd hoes voor Running With The Beast leverde zZz al een controverse op. Die is gemaakt door vechthanen in Thailand. De met diervriendelijke ecoline ingesmeerde beesten werden op een wit doek neergezet.

Ottenheim: 'Die hanen zitten eerst wat om zich heen te tokken tot er een een verkeerde beweging maakt. Dan gaan ze vechten en spat de verf in het rond. En zo maakten ze de hoes.'