AMSTERDAM - Traditioneel wordt het nieuwe muzikale jaar ingeluid in het Hoge Noorden. Vanaf 15 januari staat Groningen drie dagen lang in het teken van EuroSonic en Noorderslag. NU.nl blikt de komende weken vooruit. Deze keer A Brand uit België.

Het vijftal A Brand is in thuisland België met de albums Hammerhead en Judas al behoorlijk succesvol gebleken. En nu moet met laatstgenoemde album ook Nederland voor de elektrorock van de Vlamingen vallen.

Bezetting

A Brand biedt meer dan muziek alleen. Vooral van hun live-optredens maken ze indruk met witte pakken en een bezetting die op een strakke lijn op het podium staat. Naast de kleding en de poses is ook nadrukkelijk nagedacht over de muziek.

Zanger/drummer Frederik Heuvinck: "We hebben vooraf wel gekozen om met vijf stemmen te werken. Ook gebruiken we drie gitaren die als een blazerssectie worden gearrangeerd. Met dat idee zijn we begonnen en doen we nu nog steeds."

Uniformen

Een eensgezind front op het podium in witte uniformen. A Brand doet dit om de indruk te wekken dat de inbreng van iedereen binnen de band even belangrijk is. Maar in de praktijk is dat anders.

"We hebben besloten dat als we platen maken, dat Frederik en ik eigenlijk de eindbeslissing nemen. Maar het is niet zo dat de rest maar te zwijgen heeft en zijn bord moet leegeten", zegt zanger/gitarist Dag Taeldeman.