AMSTERDAM - Experimentele posthardcorekids die met Moby en de zanger van Vampire Weekend op het podium staan? Ja, het kan. Lees hieronder waarom Fucked Up zichzelf wars van conventies weet te bewijzen met grensoverschrijdende, opgefokte muziek.

Wie zijn ze?
Fucked Up is een hardcorepunkgezelschap uit Toronto. Ze hebben illustere namen als Pink Eyes, de buikige, kale zanger met haar op zijn rug; 10.000 Marbles en Concentration Camp op respectievelijk lead- en rhythmgitaar; Mustard Gas, de vrouw op de bas en Guinea Beat achter de drums.

Wat doen ze?
Fucked Up timmert al sinds 2001 aan de weg met - naar goede hardcoregewoonte - een oeuvre van tientallen vinylsingles, ep's en zelfs cassettebandjes. Nuja, aan de weg timmeren... Met zo'n onmogelijk googlebare naam, geen eigen MySpace en verder enkel een blog lijken ze er niet veel moeite voor te doen om op te vallen bij de MySpace-generatie in cyberland. Maar in 2006 komt eindelijk hun eerste full-length album Hidden World uit.

De muziek spreekt echter voor zich en die springt wel degelijk in het oog, net als de teksten - waarin geflirt wordt met fascisme, anarchisme en obscure mystiek. Hardcorepunk is eigenlijk ook een te beperkte beschrijving, denk eerder aan experimentele post-hardcore. Of zoiets. Want van langgerekte composities zijn ze ook bepaald niet vies, zo bewijst het ruim een kwartier lange 'Looking for Gold', van de gelijknamige vinylsingle uit 2004.


Fucked Up - Twice Born

Wat maakt ze zo goed?
Hun volstrekt onconventionele aanpak. Verwacht geen standaard punkliedjes, maar gelaagde arrangementen en onverwachte muzikale partners (de strijkers worden bijvoorbeeld verzorgd door Arcade Fire's Owen Pallett). Op The Chemistry of Common Life blijven de felheid en bruutheid die je van een hardcoreformatie mag verwachten fier overeind dankzij de opgefokte zang van Pink Eyes en de opeengestapelde agressieve gitaarpartijen.

Maar tegelijkertijd zorgen verdomd catchy (ja, je leest het goed: catchy!) meebrulrefreinen, de cleane zang van Mustard Gas en een aantal uitgesponnen tracks met instrumentaal geëxperimenteer voor een zorgvuldig gedoseerde afwisseling.

Ook niet zo conventioneel is het twaalf uur durende optreden dat ze in oktober dit jaar geven in een kleine kledingzaak in New York. Dat vervolgens Moby en Ezra Koenig (Vampire Weekend) langskomen om een handje te helpen is ook niet voor de hand liggend, evenmin als het feit dat Fucked Up de eerste hardcorepunkband is die de cover van NME haalt.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Fucked Up vind je bij KindaMuzik.