AMSTERDAM - Het pop/rocktrio Fiction Plane sloten zondagavond hun jaar af met een optreden in een volle Paradiso. De Engelse band rondom Joe Sumner, zoon van Gordon Sumner (beter bekend als Sting), is in Nederland wellicht nog meer geliefd dan in hun eigen land.

Ze komen daarom ook graag in Nederland spelen en dat was duidelijk te merken. Mede dankzij een wereldwijde tour met the Police en hun grote hit 'Two Sisters' wist te band door te breken in 2007. In Nederland stonden ze onder andere op Pinkpop in 2008.

De avond begon swingend dankzij het uiterst vermakelijke voorprogramma Memphis Maniacs. De maffe Nederlandse band, door Fiction Plane zelf uitgekozen, wist de zaal met humoristische medleys goed op te warmen. De sfeer zat er dan ook lekker in toen Fiction Plane rond tienen, onder luid applaus, het podium betrad.

Het trio opende met het nummer 'Death Machine' en kreeg daarmee direct de volle steun van de enthousiaste fans. Het werd gelijk duidelijk dat zowel de band als het publiek er zin in hadden. Nummers als 'Running the Country' en hun laatste single 'It's a Lie' volgden elkaar in rap tempo op, tot genoegen van de fans.

Knipoog

Frontman Joe Sumner wist het publiek in Paradiso op een humoristische manier het gevoel te geven dat zij echt het leukste publiek waren. "You're the only country that really likes us", zei de zanger met een knipoog. Het klopte dan ook allemaal, van de stevig rockende muziek tot de chemie tussen de band en hun fans.

Toch leek alles iets te veel op de automatische piloot te staan. Nummers van het album 'Left Side of The Brain' volgden elkaar op en ook was er nog ruimte voor nieuw materiaal.

Maar dat was niet genoeg om er het 'feestje' van te maken die de band waarschijnlijk voor ogen had, als laatste optreden van het jaar. Alhoewel de band wel echt hun uiterste best deed.

Talentvol

Met het nummer 'Hate' liet zanger Joe Sumner nog even zien hoe talentvol hij is. In zijn eentje met een akoestische gitaar overtuigd Sumner en bovendien kwam zijn karakteristieke stem hier goed uit de verf. Het optreden werd zogenaamd afgesloten met 'Cigarette', waarna iedereen natuurlijk wist wat er nog komen moest.

Toegift

Fiction Plane's grootste hit 'Two Sisters' was uiteraard bewaard voor de toegift. En tijdens de toegift werd dat feestje dan toch nog even gebouwd. Het aanstekelijke nummer werd luid meegezongen door de eindelijk dansende menigte in Paradiso.

De band maakte er een uitgebreide uitvoering van en kregen halverwege het nummer bijval van de Memphis Maniacs. Samen maakte ze een vermakelijk einde aan een goede doch enigszins droge show. Zonder deze hit zou het optreden toch lichtelijk zoutloos zijn geweest.

Jamsessie

Uiteindelijk kan wel worden teruggekeken op een avond waar alles muzikaal bijna foutloos werd gebracht. Tevens was er veel ruimte voor improvisatie waardoor de Engelse heren er een soort ongedwongen jamsessie van maakten. Daarom ook complimenten voor de band die, met een beperkt repertoire, toch staat als een huis.

De manier waarop gecommuniceerd werd met het publiek en de manier waarop zij zich presenteren op het podium straalt bovendien één en al professionaliteit uit.

Verder is Fiction Plane, als stevig rockende band, een aangename afwisseling naast alle 'hippe'(indie) pop/rock bandjes van tegenwoordig. Deze band heeft nog een mooie toekomst voor zich en daarom is het nu uitkijken naar het nieuwe album in 2009.

Kijk meer concerten op Fabchannel.com.