AMSTERDAM - De Britse band The Rascals doet hun naam eer aan, schoffies zijn het zeker. Met het schaamrood op de kaken van de rest van de band, doet zanger Miles Kane een aantal pittige uitspraken.

Zanger en gitarist Miles Kane, bassist Joe Edwards en drummer Greg Mighall van The Rascals hebben net een rondje gelopen in Utrecht. De drie netjes ogende knapen dragen verschillende jassen, dikke wollen sjaals en mutsen over elkaar, terwijl het niet eens zo koud is woensdag. Wellicht is het te wijten aan de teruglopende weerstand van de drie aan het einde van hun Europese tour.

Miles: “De tour was geweldig. Parijs was echt het beste optreden ooit. Dinsdag stonden we nog in Antwerpen”. Joe vervolgt: “Dat was eigenlijk heel saai, de zaal was kil en het publiek was duf."

Sensuele blik

In juni dit jaar bracht de band het debuutalbum 'Rascalize' uit, maar het trio is nu al klaar voor een vervolg. Live spelen de jongens al een aantal nummers. Miles: “We spelen er twee vanavond. 'Chills of Fever' is één van de nieuwe nummers en waarschijnlijk het beste nummer dat we hebben. Het lijkt op Tom Jones en een beetje op Lee Hazlewood."

Miles zet een sensuele blik op en zingt een voorproefje van het nummer. “Ik moet heel laag inzetten, dat is best moeilijk. Maar het is vrij sexy, vind je ook niet?", probeert Miles zich nog uit de situatie te redden. Als dat niet helpt gaat hij maar op de vleiende toer: “Heb je ooit van Ipso Facto gehoord? Je doet me aan ze denken."

The Last Shadow Puppets

Ipso Facto was het voorprogramma van The Last Shadow Puppets, een band die beter bekend is bij het grote publiek vanwege de samenwerking van Miles Kane met Arctic Monkey's voorman Alex Turner. Is de band het niet zat om steeds met Alex Turner in verband gebracht te worden? “In het begin was dat wel een beetje zo ja.

Mensen dachten dat ik maar een boerenknul was die zelf niets kon en zijn vriend gebruikte om hogerop te komen. Maar als je The Last Shadow Puppets ziet spelen, zie je dat dat ver van de waarheid is”, zegt Miles. Muzikaal gezien draagt Miles Kane The Last Shadow Puppets dan ook meer dan Alex Turner.

E-mail

Volgens Greg schrijft The Rascals hun muziek op een nogal bijzondere manier: “We doen alles via e-mail." Miles ontkracht het maar even: “Iemand komt met een idee, waarna we een beetje gaan jammen. We proberen verschillende ritmes en tegen de tijd dat we de studio ingaan klinkt het heel anders dan oorspronkelijk."

Op de vraag hoe The Rascals dan klinken antwoordt Miles: “Donker en zwaar. Waarschijnlijk klinkt het moeilijk voor sommige mensen. Althans, vergeleken met andere indiebands. Ik denk dat wij uniek zijn voor drie knullen in een Engelse band." Joe: “In Engeland heb je zoveel bandjes die precies hetzelfde klinken. Wij hebben een soort van eigen geluid."

Herstellen

“Eigenlijk zijn we gewoon veel cooler”, aldus Miles. Om die uitspraak kracht bij te zetten, stopt Greg een stuk plant in zijn haar: “Weet je, ik wil gewoon een individu zijn." Heel mooi Greg.

Maar zijn er ook nog plannen voor de toekomst? Miles: “We gaan echt geen ruk doen in januari. Of jawel, het lichaam moet ook herstellen, daar gaan we ons op richten." Gregs voornemen dat hij wil gaan bodybuilden komt niet heel overtuigend meer over na het plantincident.

Februari

Natuurlijk moet er ook weer gewerkt worden. In februari staat het schrijven van nieuwe songs op het programma. “We willen het volgende album al in maart gaan opnemen. Daarom gaan we het komende half jaar niet veel touren. Ons tweede album moet staan als een huis”, aldus een gemotiveerde Miles.

Over met wie er op het komende album samengewerkt moet worden, hoeven de drie schoffies niet lang na te denken. “Tom Jones!", klinkt het eensgezind. Miles: “Wat betreft produceren zouden we wat met Super Furry Animals willen doen. Ze hebben geweldige ideeën en ik heb ze al gevraagd. Ze zagen er wel wat in."

Tanden

De vraag waar de mannen hun tanden eens in zouden willen zetten wordt door deugniet Miles duidelijk minder serieus genomen. Kane doet uitspraken die het te publiceren interview onmogelijk kunnen halen en waar in dit geval de journalist duidelijk geen brood van lust.

Dat zorgt voor het schaamrood op de kaken van de rest van de band. “Ik ben een beetje sprakeloos Miles”, aldus Joe, “Dat was echt het grofste antwoord dat je kon geven." Miles doet het maar af met een slap excuus: “Het was een grapje en een compliment. Ik mag toch wel flirten?"

The Rascals in Tivoli de Helling