AMSTERDAM - De Georgisch-Britse Katie Melua is pas 24 en heeft slechts drie studioalbums op haar naam staan. Toch heeft ze nu al een verzamelaar met een concertregistratie op dvd als bonus uitgebracht.

“Ik ben inderdaad nog vrij jong voor een 'best-of' album. Ik zie het als een afsluiting van mijn samenwerking met Mike Batt”, aldus Katie. Melua heeft op haar eerste drie albums samengewerkt met Batt, die een groot deel van haar nummers schreef: “We zullen nog wel gaan samenwerken, maar niet meer creatief gezien.”

Katie hoopt niet dat ze de samenstelling van haar huidige band moet gaan veranderen als ze straks een nieuwe producer heeft. Melua: “De band waar ik nu mee speel is zo getalenteerd. We voelen ons één grote familie als we op tour zijn”.

Nieuwe stap

Een nieuwe stap in haar carrière was voor Katie gelijk een goede aanleiding om een studio in haar nieuwe appartement in Londen te laten bouwen. Veel tijd heeft ze daar nog niet in kunnen doorbrengen: “Ik ben het hele jaar op tour geweest en ik zoek nog een techneut die de boel kan installeren. Ik denk dat ik er volgend jaar een beetje ga 'jammen' met vrienden, we zien wel wat daar uit komt”.

Bekijk het interview van Faceculture met de zangeres

Katie maakt dan zoetsappige huisvrouwenmuziek, zelf luistert ze liever naar 'heavy' blues. Ze overweegt dan ook om zelf muzikaal gezien die kant op te gaan. “Ik kan er nog niet te veel over zeggen, want misschien besluit ik het wel niet te doen. Maar ik hou erg van muziek als The White Stripes en The Black Keys. Je ziet me in ieder geval nooit de 'Pink'-kant opgaan”, ontkent Katie stellig.

Nick Cave

Melua zou graag nog samenwerken met verschillende artiesten. Het liefst zou ze de microfoon met Nick Cave delen: “Ik heb hem nog niet gevraagd, ik durf niet zo goed. Ik ben een enorme Nick Cave fan, ik kan niet wachten tot ik hem ga zien volgende maand.”

Katie is eens genomineerd geweest voor de prestigieuze Brit-award. Ze heeft hem nooit gewonnen: “Het was wel leuk geweest, maar er zijn zoveel manieren om erkenning te krijgen. De belangrijkste voor mij was om met mijn derde album op nummer één in Europa te staan. Ik was al helemaal overdonderd toen mijn eerste album overal op één stond, dus dat mijn derde album zo goed werd ontvangen was onvoorstelbaar.”

Arenatour

Melua heeft net haar grootste arenatour in Groot Brittannië afgesloten. Voor zoveel mensen spelen heeft een flinke indruk gemaakt op Katie. “Het voelt een beetje als skydiving of bungeejumpen. Op een gegeven moment wordt het wel een beetje een sleur. Dat is vreemd, want het publiek heeft waarschijnlijk maanden naar het optreden uitgekeken. Hun enthousiasme is anders. Dat proberen we zo goed mogelijk te combineren, en dat is een hele uitdaging”, peinst Katie.

Toch speelt ze nu liever voor een groot publiek, omdat dat haar meer energie geeft. Katie: “Ik denk dat het komt doordat er meer mensen zijn, die samen meer energie uitstralen. Alsof je door duizenden mensen gevoed wordt, dat voelt heel cool”.

Acteertalent

Naast zingen heeft Katie ook 'acteertalent'. Ze speelde een klein rolletje in de horrorfilm 'Grindhouse'. Toch heeft ze geen ambitie om deze gave verder uit te buiten.

Katie: “Ik ben een enorme Quentin Tarantino fan en ik hou erg van horrorfilms, het leek me gewoon leuk voor een dagje. Misschien doe ik het nog eens als Kate Blanchett in de film zit, ik vind haar geweldig.”

Britse nationaliteit

Katie is geboren in Georgië en verhuisde op 8-jarige leeftijd met haar vader, moeder en broer naar Ierland. Een aantal jaar geleden kreeg Katie de Britse nationaliteit, maar de politieke situatie in haar thuisland gaat haar nog steeds erg aan het hart.

“Op mijn vader, moeder en broertje na woont mijn familie nog steeds in Georgië. Gelukkig gaat het goed met hen, want ik maak me wel zorgen. Vanwege de situatie kon ik ze niet opzoeken deze zomer, maar ik ga er snel weer naar toe”, aldus Katie.

Op bezoek

Terugverhuizen zou ze niet doen, maar Katie ziet zichzelf wel vaker op bezoek gaan: “Ik zou er ook heel graag een groot concert willen geven, dat is mijn grootste droom”.

Recentelijk dook in verschillende media het gerucht op dat Katie een politieke carrière zou ambiëren. Katie denkt zelf dat dat aan haar achtergrond ligt: “Toen ik nog een naïef kind was, dacht ik dat ik de politiek inwilde. Het komt waarschijnlijk ook door mijn achtergrond. Ik kom uit Georgië en ben voor een deel opgegroeid in Belfast. Dat zijn allebei politieke probleemgebieden.”

Rotbaan

Hoewel het haar nu een rotbaan lijkt, heeft Katie wel vast nagedacht over welke problemen ze zou aanpakken als politicus. Melua: “Ik zou het klimaatprobleem aanpakken, als we geen planeet hadden zouden we niet bestaan.”

Ook zou Katie drugs legaal maken. “Aan de andere kant worden er dan weer nieuwe, sterkere drugs verzonnen die weer illegaal zijn. Of ik zou mensenhandel afschaffen. Maar dat hebben ook al zoveel mensen geprobeerd”, aldus een ambitieuze Melua.

“Eigenlijk heeft het toch geen zin om de politiek in te gaan. Mensen proberen constant dingen te veranderen, maar het haalt zelden echt iets uit”, besluit Katie wijs.