Vanaf de eerste tonen van 'The Rose Society', de openingssong van 'Ready For The Flood', gaan je gedachten terug naar begin jaren negentig.

De tijd waarin Gary Louris en Marc Olson in The Jayhawks grote successen oogsten. Hun nieuwe samenwerking blijkt een fraai nieuw begin.

The Jayhawks

The Jayhawks werden in 1985 opgericht door Louris en Olson. Waar Olson in eerste instantie de songs schreef kreeg ook Louris' songwriting gaandeweg op hun eerste twee albums meer ruimte.

Hun samenzang en melodieën, geworteld in de country en folk, bleken op het door George Drakoulias geproduceerde 'Hollywood Townhall' uit 1992 uiteindelijk tot een grote doorbraak te leiden.

Kort daarvoor hadden de mannen getekend voor een deal met het door Rick Rubin vers opgerichte American Recordings. 'Waiting For The Sun' bleek de zeer aanstekelijke single die het album een ware klassieker maakte.

Opvolger 'Tomorrow The Green Grass' bleek al net zo'n tijdloze voltreffer te zijn. Net als bands als Wilco en Whiskeytown bleken The Jayhawks grondleggers te zijn van de zogenaamde muziekgenre Americana, een samensmelting van alternatieve rock en country.

Het album bleek ondanks de jubelende recensies en reacties van het publiek echter niet het grote succes te zijn wat werd gehoopt. Het lange touren eiste zijn slachtoffers. Olson verliet de band na een lang(s)lopende tour in 1995 om meer bij zijn vriendin, singer-songwriter Lucinda Williams, te kunnen zijn.

Hij startte eerst met Williams Original Harmony Ridge Creepdippers en vervolgens een solo carrière.

Wapenfeit

Louris zette The Jayhawks vervolgens voort. Met de albums 'Sound Of Lies', het meer pop geïnspireerde 'Smile' en als laatste wapenfeit het album 'Rainy Day Music'.

Bepaald geen slechte albums die de fans op hun wenken leken te bedienen. Het mede door Louris opgerichte Golden Smog bleek naast The Jayhawks een succesvolle Americana superband. Jeff Tweedy van Wilco, Jody Stephens van good old Big Star, Dan Murphy van Soul Asylum en Kraig Johnson van Run Westy Run zijn de belangrijke andere leden.

Olson & Louris

Dat er ooit een dag zou komen dat Olson en Louris weer optimaal zouden gaan samenwerken was te verwachten. Ze deden ten slotte de laatste jaren ineens weer op elkaars albums mee en gaven vanaf 2005 ook weer samen concerten. Maar dat hun hernieuwde studiosamenwerking zo goed zou uitpakken als op 'Ready For The Flood' was niet echt voorzien.

De warme melodieën die op het album te horen zijn doen echt herinneren aan de gloriejaren van The Jayhawks. De samenzang, hun absolute handelsmerk, heeft zelfs over de jaren, alleen maar in kwaliteit gewonnen.

Producer, Black Crowes zanger Chris Robinson, snapte wat de mannen wilden en legde alles puur vast. Juist die pure sound maakt 'Ready For The Flood' een mooi album. De akoestische gitaren en de zang van Louris en Olson staan dus niet alleen garant voor een prettige (her)kennismaking maar zeker ook voor een frisse nieuwe start.