EINDHOVEN - Jazzmusicus Piet Noordijk heeft vrijdag de Edison Jazz Oeuvre Nationaal gekregen. De Edison Stichting kende Noordijk de prijs toe voor zijn "enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek".

Edison Oeuvreprijs voor Piet Noordijk De altsaxofonist/klarinettist ontving de prijs tijdens de Edison Jazz/World 2008 in Eindhoven.

"Piet Noordijk is een juweel voor de Nederlandse jazz en daarom de terechte winnaar", zo vond de jury. Door zijn idool Charlie Parker raakte de nu 76-jarige muzikant begin jaren '50 verslingerd aan de altsaxofoon. Hij maakte furore in legendarische orkesten als The Skymasters, The Ramblers en het tango-orkest van Malando.

Beroemdheden

In 1978 trad hij toe tot het Metropole Orkest. Noordijk musiceerde met zo ongeveer iedere grote na-oorlogse Nederlandse jazzmuzikant, maar ook met veel internationale beroemdheden. Onlangs toerde hij nog langs Nederlandse theaters. Ook zet hij zich in om jazzmuziek bij de jeugd te promoten.

Andere Edison-winnaars waren al eerder bekendgemaakt: Benjamin Herman, Brad Mehldau Trio, Trijntje Oosterhuis, Gé Reinders, Mahavishnu Orchestra en Ben Webster. Een aantal van hen trad vrijdag op in Eindhoven samen met het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza. Ook oeuvreprijswinnaar Al Jarreau was van de partij.