AMSTERDAM - Franz Ferdinand is weer terug en iedereen mag het weten. De band uit het Schotse Glasgow probeert nieuwe nummers uit in een kleine tour. Donderdagavond was Watt in Rotterdam aan de beurt.

De Schotse band gooit er maar gelijk een nieuw nummer in. De zaal is nog wat tam en barst niet gelijk los. 'Do You Want To', van het tweede album 'You Could Have It So Much Better', doet het wat dat betreft inderdaad een stuk beter en het publiek weet weer waarvoor het is gekomen.

Al vanaf het eerste album claimt Franz Ferdinand muziek te maken waar meisjes op kunnen dansen. Zij kunnen hun hart ophalen aan zanger Alex Kopranos die vanavond zijn spreekwoordelijke rode schoentjes uit de kast heeft gehaald. Diezelfde meisjes vallen dan ook massaal vooraan in katzwijm wanneer Alex een draai en een sprongetje maakt.

Sambaballen

Bij het nieuwe nummer 'Turn it On' haalt Alex zijn sambaballen naar boven. Hoewel hij erg zijn best doet het nummer letterlijk op het publiek toe te passen, moeten de aanwezigen duidelijk wennen aan de nieuwe elektrobliepjes.

Het zijn toch de hitjes waar Franz Ferdinand het bij dit publiek van moet hebben. 'Michael' en 'Matinee' doen de zaal weer heen en weer deinen en gelukkig zijn de teksten van de band niet al te moeilijk. De tuduh's en ohohoh's worden lekker simpel meegeblèrd.

Stroom

Jammer dat er wegens technische problemen uiteindelijk is besloten om de energie-opwekkende vloer in de kelder te leggen, anders was Rotterdam na vanavond voor de rest van de week van stroom voorzien geweest.

Tijdens het nummer 'Kiss Me' blijkt toch dat dit echt een try-out van de nieuwe nummers is. De beloofde elektrodeuntjes op het komende album 'Tonight: Franz Ferdinand' komen live nog niet helemaal uit de verf, hoewel de nummers wel weer typisch Franz Ferdinand zijn. Alex zingt weer over 'girls, girls, girls' en de zaal gooit de handjes op elkaar.

Geroezemoes

Tijdens het wat rustigere nummer 'Walk Away' krijgt men het boven met schaamteloos geroezemoes voor elkaar om boven het nummer uit te komen, maar beneden trekken ze zich daar niets van aan en het refrein wordt er massaal overheen gebruld.

Toch gaat het niet helemaal soepeltjes. Zo lijkt er tijdens 'The Fallen' bij de band even iets mis te gaan, maar de fans trekken zich daar niet teveel van aan en beneden gaat het er heftig aan toe. De naar boven drijvende zweetdampen zijn in dit geval een goed teken.

Hypnotiseren

Nummers van het eerste album worden het luidst ontvangen, zo ook '40 Feet'. Bassist Bob Hardy doet erg zijn best om de zaal te hypnotiseren met een ongetwijfeld zwoel bedoelde blik, maar alle ogen zijn op het samenspel van Alex en gitarist Nick McCarthy gericht. Kopranos lijkt zwaar onder de indruk van het koorgezang van het publiek: “Wicked!".

Vanaf het moment dat Franz Ferdinand hun grootste hit 'Take Me Out' speelt houden zelfs de grootste kletsmajoren op het balkon hun klep en even lijkt het alsof dit het elk moment gaat begeven. Het nieuwe onbekende nummer 'What She Came For' wordt wél heel enthousiast door de toehoorders ontvangen.

Ulysses

Na ruim drie kwartier verdwijnt de band plotseling van het podium, maar natuurlijk komen de Schotten nog terug voor hun nieuwe single 'Ulysses'. Blijkbaar wordt iedereen daar heel warm van, want het bier vloeit rijkelijk over het publiek. Tijdens 'Outsiders' blijkt dat Franz Ferdinand ook bij de oude nummers live experimenteert met foute jaren tachtig deuntjes en Kopranos haalt zijn sambaballen weer tevoorschijn.

Alex ontvangt het publiek letterlijk met open armen. De roadie, die een drumstokje in zijn handen krijgt geduwd, krijgt ook een rol op het podium en mag een nummertje meeslaan. De gitaren worden ondankbaar aan de kant geschoven en we beleven een ware reïncarnatie van Safriduo bestaande uit vijf man en dan beter.

Fik

Tijdens het allerlaatste nummer 'This Fire' zet Franz Ferdinand de zaal flink in de fik en Alex wordt letterlijk op handen gedragen. Nick en drummer Paul Thomson kunnen niet achterblijven en laten Bob wat beduusd achter. Een fan die hetzelfde probeert, wordt hardhandig afgevoerd.

Al met al niets nieuws onder de zon tijdens dit korte optreden in Rotterdam, maar voor fans was dit een leuke gelegenheid om hun favorieten nog eens in een kleine zaal te aanschouwen.

Tonight: Franz Ferdinand komt op 26 januari uit.

Franz Ferdinand in Watt Rotterdam