AMSTERDAM - De Britse band Muse hoopt halverwege 2009 hun vijfde studioalbum uit te brengen.

Dat vertelt bassist Chris Wolstenholme op het forum van de website van de band. "Het zou fijn zijn als de nieuwe plaat volgend jaar af is, maar we hebben geen haast", aldus Chris.

"We vinden het belangrijk dat dit onze beste plaat wordt, dus als dat betekent dat hij pas in 2010 in de winkel ligt is dat ook prima."

Symfonie

Zanger Matthew Bellamy licht op het forum vast een tipje van de sluier op. "Ik werk al jaren sporadisch aan een driedelige symfonie."

Een groot deel van de compositie is orkestraal: "Omdat ik geen ervaring heb met het schrijven van strijkersarrangementen, duurt het wat langer. Ik wil niet samenwerken met een arrangeur." Het is de bedoeling dat de drie delen de laatste drie nummers op de volgende plaat gaan vormen.

Setlist

Ook speelt de band met het idee om fans de setlist van een show te laten bepalen. "Maar niet de hele show, we willen niet alleen maar nummers van 'Origin of Symmetry' of B-sides spelen", aldus Matthew.

De zanger wil zijn fans op Muse' website laten stemmen op hun favoriete oude nummer.

Ebay

Onlangs ging er nog een oude demo van Muse voor 750 euro onder de hamer op Ebay. Chris vindt het maar genant: "Het waren hele oude opnamen, en we zijn sindsdien muzikaal gezien enorm gegroeid. Het voelt een beetje alsof je ouders babyfoto's aan je nieuwe vriendinnetje laten zien."

Een oude vriend van de band verkocht de demo op Ebay: "Ik vind het jammer dat het juist een oude vriend van ons was die de demo heeft verkocht. Hij mag nooit meer op de gastenlijst voor een concert", grapt Chris.

De band zal de komende tijd nog meer vragen van fans beantwoorden op hun site.