AMSTERDAM - Zo'n vijfduizend fans en een band met karakter. De Britse formatie The Kooks laat dinsdag in de Amsterdamse Heineken Music Hall zien dat er niet meer nodig is dan deze twee elementen om er een geslaagde avond van te maken.

"Goede avond, how are you doing? We are The Kooks." Met deze woorden geeft zanger Luke Pritchard het startsein voor wat een geweldige avond beloofd te worden.

The Kooks opent met de single "Always Where I Need To Be" en vanaf dit moment is het meezingen geblazen. De duizenden fans in de Heineken Music Hall liggen nog voor aanvang van het optreden al aan de voeten van de vier jonge jongens en daarmee lijkt het gewoon niet fout te kunnen gaan.

Populariteit

Toch doet het viertal zijn uiterste best om het publiek van begin tot eind te behagen met een selectie van hun beste songs. 'She Moves In Her Own Way', 'Naive' en ook 'Shine On' worden in rap tempo afgevuurd.

Geen van de songs waarmee de band haar populariteit heeft weten te verwerven wordt overgeslagen.

Maar ook de minder bekende tracks doen hier niet voor onder. Zowel de songs van het debuutalbum als die van opvolger Konk worden liefdevol ontvangen en stuk voor stuk luidkeels meegeblèrd.

Energiek

Pritchard beweegt energiek over het podium met danspasjes die al even uniek zijn als zijn stemgeluid. En het is ook voornamelijk deze stem die de band onderscheid van al die andere groepen die momenteel in de publieke schijnwerpers staan.

Tijdens de deels akoestische toegift wordt dit eens te meer duidelijk. Pritchard komt in zijn eentje terug en trakteert de mensen op allereerst op een prachtige uitvoering van het nummer 'Seaside'.

Flesjes

Enkelen vinden het nodig de frontman uit zijn concentratie te brengen door lege flesjes en plastic bekertjes op hem af te vuren, maar de zanger trekt zich er weinig van aan.

Pritchard staat zijn mannetje en zijn songs zijn allen van een dusdanige kwaliteit dat deze met geen mogelijkheid omver te werpen zijn.

Karakter

De tracks van The Kooks kenmerken zich door het korte, maar krachtige karakter en geven stuk voor stuk hun eigen statement af.

Boodschap

Over het geheel gezien is de boodschap die de mannen vanavond hebben afgegeven ook bondig samen te vatten: The Kooks zijn goed, alles behalve een eendagsvlieg en beschikken over de potentie om het in de toekomst nog verder te kunnen schoppen. We kijken uit naar wat komen gaat.