AMSTERDAM - In de serie 'Het verhaal van' vertellen artiesten wekelijks over hoe hun werk tot stand kwam en welke gedachte achter een nummer zit. Deze week 'I Will Possess Your Heart' van Death Cab For Cutie.

Het zesde album Narrow Stairs kwam eerder dit jaar op 1 binnen in de Amerikaanse Billboard albumlijst. Het maakte het kwartet uit Seattle tot supersterren van de indiepop. Het meer dan acht minuten durende 'I Will Possess Your Heart' was de eerste single van de plaat.

Obsessie

Volgens zanger en songschrijver Ben Gibbard was het een ongeluk dat het nummer zo lang duurt: "Het tweede gedeelte met zang had ik af. Maar er moest nog wat bij, vonden we. Een spannend intro om het thema van de song - obsessie- kracht bij te zetten. Het uiteindelijke resultaat werkt heel goed. De indringende baslijn en repeterende melodielijnen versterken het onderwerp goed."

"Voor de tekst dacht ik na over obsessie, en hoe dat in elkaar zit. Veel mensen hebben niet door dat ze ongepast gedrag vertonen als ze hopeloos voor iemand vallen. Ik had het beeld in mijn hoofd van iemand die dagelijks rondhangt bij het huis van iemand die hij begeert. Oppervlakkig lijkt dat vrij onschuldig om te doen. Maar als hij aan iemand zou vertellen wat hij deed, krijgt hij waarschijnlijk afkeurende reacties."

Ontroerend

"Je kunt het ook onschuldiger uitleggen. Iemand kijkt dagelijks naar dat raam en vraagt zich af hoe de wereld er door de ogen van die persoon uitziet. Dat is bijna een ontroerend tafereel. Toch komt het voort uit dezelfde obsessieve emotie. Het is maar hoe je zo iemand neerzet."