AMSTERDAM – De Australische songwriter Pete Murray stond maandagavond in een uitverkochte Paradiso. Omdat de zanger oorspronkelijk een sportcarrière voor ogen had, werd hij pas rond zijn dertigste verjaardag bekend in zijn thuisland. Bekijk hier exclusieve concertfragmenten.

Sinds de release van het album Feeler in 2003 heeft de laatbloeier echter een uiterst succesvolle carrière. Alle drie zijn albums bereikten de eerste plaats in de Australische albumcharts.

De laatste jaren wordt hij ook langzamerhand in Europa omarmd, zoals in Nederland waar hij al tweemaal op Pinkpop speelde. Zijn gitaarpop kan vergeleken worden met dat van Matt Costa en Donovan Frankenreiter.

Na het Nederlandse voorprogramma Storybox was het rond half negen tijd voor de populaire Aussie en zijn begeleidingsband The Stonemasons. Zijn entree was direct het enige echte 'show momentje' van de zanger. Iets later dan zijn band kwam hij als een ware rockster het podium op.

Het was een misleidende voorbode voor de rest van de avond. Het openingsnummer 'Remedy', compleet met jankende slidegitaar was eveneens een veelbelovend begin. Al snel bleek dat die belofte matig ingelost zou worden door de introverte Murray.

Band

Dat de zanger geen showman is, dat mag geen geheim zijn. Dat kon men dan ook niet van hem verwachten. Toch is het zonde dat Murray bij zijn up-tempo nummers, zoals 'You Pick Me Up', in schraal contrast stond tot zijn geweldige band. De band nam bij deze nummers de show als het ware over van de man waar het eigenlijk om draaide.

Het leek de volle zaal van Paradiso echter weinig uit te maken. Alhoewel het niet 'los' ging, werd er na elk nummer een daverend applaus afgeleverd. Toch werd ook snel duidelijk dat het publiek het meest in vervoering werd gebracht door zijn foutloos uitgevoerde ballades, zoals het mooie 'Better Days'.

Vergeten

Alhoewel het niet echt te zien was, wilde Murray wel degelijk dat het publiek hun aandacht erbij hield. Hij onderbrak zijn nieuwe nummer 'Never Let The End Begin' omdat hij 'zogenaamd' de tekst vergeten was.

Hij greep de aandacht even terug van het publiek, die naar zijn mening, niet goed genoeg luisterde. Of was het zowaar een staaltje humor? Hoe dan ook, de aandacht had hij in ieder geval zeker terug zo bleek bij 'Opportunity'. Het volledig akoestische nummer werd van begin tot eind luidkeels meegezongen door de menigte.

Na ruim een uur maakte Pete Murray een daverend einde aan zijn show. Of liever gezegd, dat deed zijn band voor hem. Zoals wel vaker tijdens het concert, zonderde de zanger zich af op het podium en liet zijn band de show stelen.

Uitvoering

De toegift werd ingezet met het goed ontvangen nieuwe nummer 'Summer In Eureka', van zijn gelijknamige nieuwe album. Als afsluiter was logischerwijs gekozen voor zijn grootste hit. Het was misschien wel het moment waar iedereen op wachtte: Pete Murray alleen met zijn gitaar op het podium tijdens een prachtige uitvoering van 'So Beautiful'.

Pas hier kwam zijn talent echt uit de verf en liet hij de Paradiso uit zijn hand eten. Het was stil op de momenten dat hij dit aangaf en op zijn teken werd hardop meegezongen.

Tegenstrijdigheden

Het was een avond vol tegenstrijdigheden. Murray heeft een geweldige begeleidingsband maar lijkt veel beter tot zijn recht te komen met zo min mogelijk ondersteuning. Zijn dromerige stem was vaak onvoldoende te horen tussen de krachtige geluiden van 'The Stonemasons'.

Daarentegen zorgden zij juist wel voor dat beetje extra wat men verwacht tijdens een live show. Daar zat het publiek namelijk wel op te wachten, getuige hun respons op de muzikale intermezzo's en de ovatie na een uitgebreide drumsolo.

Foutloos

Over het algemeen betrof het een goed en zelfs foutloos concert, maar een matige show. Murray heeft waarschijnlijk genoeg vrouwenharten doen smelten met zijn zoete gitaarsongs maar kon niet het hele optreden interessant genoeg blijven.

Het boeide simpelweg te kort omdat er te weinig gebeurde. Op de cd kan dit uiteraard geen kwaad, maar live heeft de Aussie echt veel meer pit nodig om te overtuigen. Of een klassieke schop onder zijn kont om het maar even plat te zeggen.

Bekijk meer concerten op fabchannel.com