AMSTERDAM - Tracy Chapman zit twintig jaar in het vak en dat viert ze met een tournee: solo met enkel een akoestische gitaar. Zondagavond stond de zangeres uit Ohio in een bomvol Paradiso in Amsterdam.

In Paradiso voelde de doorgaans verlegen zangeres zich duidelijk op haar gemak. Tijdens het anderhalf uur durende optreden praatte ze haar liedjes bijna aan elkaar, bij de meeste had ze wel een verhaal.

Het optreden vormde een doorsnee uit haar carrière, waarbij liedjes als 'Across the lines' twintig jaar na dato in het licht van de recente Amerikaanse verkiezingen een extra politieke lading krijgen.

Meezingpubliek

De 44-jarige Chapman was duidelijk tevreden met het Amsterdamse publiek. Ze vertelde dat het Nederlandse publiek samen met de Ieren het beste 'meezingpubliek' is. Daarmee doelde ze op het regelmatig meezingen van bekende nummers. Ze eindigde met het bekende 'Get Up Stand Up', waarmee de hoopvolle toon van de avond nogmaals bekrachtigd werd.

Het wereldwijde succes van Tracy Chapman begon in 1988, toen ze tijdens een verjaardagsfeest van Nelson Mandela in het Londense Wembley-stadion een akoestische versie van 'Talkin' bout a revolution' ten gehore bracht. Dat maakte haar debuutalbum meteen tot een wereldwijd succes. 'Our bright future' is haar laatste -achtste- studioalbum.