DEN HAAG - Het Crossing Border Festival mag terugkijken op een succesvolle, geheel uitverkochte, zestiende editie. Liam Finn, The Black Keys en Kathleen Edwards waren zaterdagavond de hoogtepunten.

Vrijdagavond gaven Tindersticks en The Swell Season al zeer memorabele concerten, zaterdag was het de beurt aan Brett Anderson, voormalig zanger en boegbeeld van de Britse band Suede. De sex, drugs en rock & roll van voorheen hebben tegenwoordig plaats gemaakt voor liefde en rust.

Daar zijn de solonummers een duidelijk afspiegeling van. En ze klinken goed in de mooie Royal Room. De zanger bezorgde het bekende kippenveleffect met zijn intieme liedjes. Met zijn intense zang en begeleid door prima muzikanten was sprake van een zeer geslaagd concert.

Eli 'Paperboy' Reed

Eli Reed leek een wat vreemde eend in de bijt op het Crossing Border Festival. Toch wist het publiek op Stage 2 NTG de zaal snel te vinden. Pas 24 is deze all round soul man, die dezelfde drive heeft als zijn grote helden: Otis Redding en James Brown.

Reed neemt je mee naar de soultijden van weleer, naar Motown, maar ook naar de tijden van gospel en blues. Hij ontpopt zich op het podium als een echt showmannetje dat zich verleidelijk over het podium beweegt. Samen met zijn True Loves staat hij garant voor pure soul, zoals deze tegenwoordig weinig meer gemaakt wordt.

Liam Finn

Liam Finn is de zoon van Neil Finn (Crowded House). Toch is zijn muziek totaal verschillend van die van zijn vader. Liam schrijft onvoorspelbare songs, die je keer op keer op het verkeerde been zetten. Opvallend genoeg speelt Liam niet alleen in de studio alle instrumenten zelf maar flikt hij dat live ook.

Hij krijgt alleen hulp van een zangeres. En hij is niet alleen een gedreven gitarist, maar ook een begenadigd drummer. Zijn drumsolo's zijn opzwepend en zijn gitaarspel dynamisch. Wanneer hij het podium na een uur weer verlaat heb je zeker het idee dat je iets bijzonders gezien hebt.

The Black Keys

The Black Keys werden al lang gehyped als één van de must-see acts van Crossing Border. De zaal is dan ook propvol en er kunnen nog weinig mensen bij.

Gitarist-vocalist Dan Auerbach en drummer Patrick Carney zijn twee jeugdvrienden die rauwe rock spelen met trekjes van The White Stripes, Metallica en Radiohead, maar daar zelf een geheel eigen draai aan geven. Hun muziek is energiek en dynamisch en knettert en spettert letterlijk van het podium af. Een heerlijk stuiterend zaterdagavond gevoel maakt zich over het publiek meester.

Kathleen Edwards

Een mooiere afsluiting dan die van de Canadese singer-songwriter Kathleen Edwards was niet denkbaar. Haar optreden vond plaats in de kleine Eenhoorntent en dit bleek de perfecte locatie voor haar.

In deze intieme setting, waar het huiskamergevoel groot was, kon het publiek ademloos luisteren naar haar liedjes. Het werd getrakteerd op intieme liedjes van haar fraaie laatste album 'Asking For Flowers' naast nummers van haar vorige platen.

Slechts 'gewapend' met een gitaar gaf ze een optreden om stil van te worden. Zo was het ook in de zaal: je kon een speld horen vallen.

Crossing Border zaterdag