AMSTERDAM - Dirty Pretty Things mogen dan officieel uit elkaar zijn, zaterdagavond stond de Engelse formatie onder leiding van Carl Barât nog in een dik uitverkochte Melkweg om de Nederlandse fans een waardige laatste groet te brengen.

Vanaf de eerste akkoorden van openingssong 'Wondering' is het raak. De zaal gaat los en hetzelfde geldt voor het kwartet dat vanavond op het podium staat.

In het korte bestaan van de band is het met enige regelmaat voorgekomen dat viertal enigszins ongeïnspireerd en verveeld overkwam op het podium. Het optreden van zaterdag was alles behalve dat.

Kracht

Dirty Pretty Things koos ervoor voornamelijk songs van hun tweede en ook laatste release 'Romance At Short Notice' op het publiek af te vuren en dat ging met een ongekende kracht.

Drummer Gary Powell bespeelt zijn instrument alsof zijn leven ervan af hangt en zorgt daarmee voor een zeer sterke basis.

Intensiteit

Carl Barât zit meer dan wie ook in de muziek en zijn uitzonderlijke uitstraling die voornamelijk uit de grote blauwe ogen komt heeft de intensiteit die we zo graag bij hem zien.

Wanneer we ons tijdens het optreden bedenken dat deze jongens hoogstwaarschijnlijk niet meer in dezelfde formatie ons land zullen bezoeken kunnen we niet anders dan treuren over het feit dat we in de toekomst met een gemis zullen moeten dealen.

Geheel

Vooral tijdens de single 'Tired Of England' wordt duidelijk hoe goed deze mannen op elkaar afgestemd zijn. In de break van dit nummer laat het trio dat op de voorgrond staat een samenzang horen dat zo goed op elkaar afgestemd is dat het haast een perfect geheel vormt.

Werkelijk alles is vanavond in balans. De fans dragen de mannen op handen en worden op hun beurt beloond met een geweldige selectie van songs uit het toch wel beperkte repertoire van deze jonge band.

Materiaal

Ook al is de sound voornamelijk door de bijdrage van Barât enigszins vergelijkbaar met die van de Libertines, weigeren de mannen terug te grijpen naar materiaal van deze ter ziele gegane groep.

En dat is ook niet nodig. Dirty Pretty Things laat zien een échte band te zijn en haar eigen weg gekozen te hebben.

Waar de wegen van dit kwartet na afloop van deze afscheidstournee heen zullen leiden blijft gissen. Zeker is wel dat we alle vier binnen niet al te lange tijd terug zullen zien op een podium, want vanavond is eens te meer bewezen dat dat onmiskenbaar is waar deze jongens thuis horen.