DEN HAAG - Het jaarlijkse Crossing Border Festival in Den Haag staat erom bekend een toneel te vormen voor de wat meer obscure bands en enkele grote namen.

Dit jaar was een van die namen Death Cab For Cutie. Het volledig uitverkochte literatuur- en muziekfestival was dit jaar van 18 tot 22 november. Andere acts waren onder andere Eli 'Paperboy' Reed & The True Lovers, The Black Keys en Brett Anderson.

Death Cab For Cutie komt uit Seattle en bracht tien jaar geleden zijn eerste cd uit. De band werd bekend lang voor het MySpace fenomeen waarmee onbekende bandjes van de ene op de andere dag wereldberoemd kunnen worden.

Oude stempel

Ze behoren dus nog tot de oude stempel van bands die met hun zelf opgenomen cd langs podia en platenbonzen sleepten op zoek naar hun 'big break'.

Concept

Zanger Ben Gibbard zegt dit niet te betreuren. "Vandaag de dag worden bands bekend met één, twee liedjes. Wij houden met man en macht vast aan het concept van het album. Wat je het liefste wilt natuurlijk, is dat mensen een plaat opzetten en het van het begin tot het einde luisteren."

Death Cab For Cutie leeft deze filosofie ook na. Het in mei uitgekomen album Narrow Stairs, het tweede album van de band dat niet onder een zogenoemd indielabel uitkomt, is te luisteren als een verhaal. "Het album is op een zekere manier cumulatief. Je probeert toch altijd de gaten tussen nummers te overbruggen", aldus Gibbard.

Mainstream

De band werd in 2005 opeens in de mainstream gelanceerd door een gastoptreden in de populaire televisieserie The O.C.. Daarin waren eerder ook al verschillende nummers van de albums Plans en Transatlanticism gebruikt.

Gibbard lijkt dankbaar, maar niet erg onder de indruk. "The O.C. was zeker een apart hoofdstuk in de geschiedenis van de band. Maar ja, je wordt op een dag opgebeld of je wil optreden en je zegt: ja. Wisten wij veel. Uiteindelijk heeft het niet veel invloed op de band. Alles om je heen verandert, maar de band niet."

Muziekindustrie

Dezelfde mening is Gibbard toegedaan over de muziekindustrie. "Er zijn mensen van wie het de baan is om de hele dag op het internet te zoeken naar het volgende liedje, het volgende bandje. Dat was helemaal niet zo toen wij begonnen.

Je kunt kiezen om daarin mee te gaan of niet. Ik ben het punt wel voorbij dat ik me daarin laat meeslepen. Wij blijven gewoon tot het bittere eind albums maken."