AMSTERDAM - De Amerikaanse psychedelische rockband Mercury Rev komt dit jaar met twee nieuwe albums: Snowflake Midnight ligt in de winkels en Strange Attractor is gratis te downloaden op de website van de band. Zaterdag 22 november speelt de band in Paradiso.

Opvallend is dat de band flink met elektronica stoeit op beide platen. Dat was echter geen geforceerde verandering, zegt bandleider Jonathan Donahue: "We probeerden niet de Chemical Brothers te zijn."

"De muziek kwam zo uit ons", vervolgt hij. "We hielden het niet tegen. Zeiden niet: dit zijn wij niet. Dan wordt het muzikaal snel een kleine wereld. Echte creatie ontstaat pas als er ruimte voor is, als je er open voor staat."

"Een hoofdthema op Snowflake Midnight is loslaten. Het loslaten van alle kleine ego'tjes die je in de weg kunnen zitten tijdens het creëeren. Als je jong bent, probeer je al je ikken heel erg te scheiden. Zo van: dit ben ik op het podium, dit ben ik thuis. Dat heb ik niet meer. De muziek die je hoort, dan ben ik, het is hetzelfde."

"Wat ik ook heb losgelaten: veel mensen houden krampachtig vast aan een zelfbeeld dat niet meer strookt met de werkelijkheid. Aan hun 21-jarige zelf bijvoorbeeld. Je zelfbeeld en wie je werkelijk bent, staan dan steeds verder uit elkaar. Dus: loslaten. Zo komt creatie naar binnen."

Mercury Rev speelt zaterdag 22 november in Paradiso in Amsterdam.