AMSTERDAM - Het is alweer ruim dertien jaar geleden dat Enrique Iglesias het startschot aan zijn muzikale carrière heeft gegeven met de release van zijn debuut album. Tientallen Top 40-noteringen en acht langspelers later is besloten dat het tijd werd de hoogtepunten bij elkaar op één schijfje te branden.

Enrique Iglesias heeft er inmiddels voor weten te zorgen dat de jongere generatie hem niet ziet als "zoon van". Vader Julio verdwijnt de laatste jaren meer naar de achtergrond, terwijl zijn jongens volop aandacht genieten.

Wanneer we de Greatest Hits cd van Enrique onder de loep nemen, moet geconstateerd worden dat er in de dertien jaar van albums maken niet erg veel vooruitgang geboekt is. Werkelijk alle achttien nummers op de Engelse versie van de verzamelaar zijn uit hetzelfde ijzer gesmeed en maken niet bepaald indruk.

Deuntjes

Over deze release valt dan ook weinig nieuws te melden. 'Bailamos', 'Hero', 'Do You Know', al die bekende deuntjes zijn op Enrique's Greatest Hits terug te vinden, en als extraatje zijn daar drie 'nieuwe' liedjes voor de zogenaamde échte fan, wat uiteraard commercieel gezien erg slim is.

Echter, ook het niet eerder uitgebrachte materiaal is niet om over naar huis te schrijven. Ze vallen zelfs totaal niet op tussen de overige tracks, omdat het wederom in exact dezelfde lijn ligt als al het voorgaande en daarmee niets toevoegen of afdoen aan deze compilatie.

Lijf

Het koppie en fitte lijf van Enrique Iglesias mogen het dan goed doen bij de vrouwen, wanneer er kritisch naar zijn werk geluisterd wordt, kan haast niet anders geconcludeerd worden dat de nummers allen van een dusdanig belabberd niveau zijn, dat het bijna zielig te noemen is.

Computer

De computer lijkt zo'n beetje het enige instrument te zijn geweest dat is gebruikt voor de muzikale ondersteuning, teksten zijn gewoonweg slap en Enrique Iglesias' vocalen stellen ook weinig voor.

Dit roept de vraag op hoe het mogelijk is dat iemand met zo weinig potentie op muzikaal vlak toch al zo veel kopieën van zijn albums heeft weten te verkopen. Wellicht is een prettige verschijning tegenwoordig al voldoende, maar voor de échte muziekliefhebber blijft het gissen.