AMSTERDAM - Luka Bloom, alleen die naam laat je al wegdromen. De Ierse singer-songwriter gaf dinsdagavond in Paradiso een intiem optreden dat vooral dankzij het publiek tot grote hoogten werd getild. Bekijk hier exclusieve concertfragmenten.

De zanger die eigenlijk door het leven gaat als Barry Moore, nam zijn pseudoniem aan om niet vergeleken te worden met zijn broer Christy. Daarmee vormde hij in de jaren '80 de band Moving Hearts.

Nu staat hij alleen op het podium, met een gitaar en zijn stem, om de aanwezigen bij de hand te pakken en ze te leiden langs schitterende muzikale vergezichten en breekbare persoonlijke verhalen over liefde, geluk en verdriet.

De Ier is een songwriter in hart en nieren en elk woord is oprecht. Tijdens zijn show zocht hij voortdurend contact met het publiek dat bijna elk nummer mee kon zingen.

Spontaan

Het was dan ook vooral de chemie tussen de zanger en zijn toehoorders die de show speciaal maakte. De magie die uitging van deze spontane samenwerking zorgde voor een warm hart en liet je tijdens elk nummer even wegzweven naar de fascinerende verhalen van Bloom.

De zanger bracht onlangs het album 'Eleven Songs' uit. Het was echter niet dit album dat centraal stond tijdens het optreden. Een combinatie van oude bekenden als 'The Acoustic Motorbike' en nieuwe werk zoals de single 'I'm On Your Side' zorgden voor een goed gevulde show, waarvan vooral de tweede helft boeide.

Kracht

In dat gedeelte werd er overgeschakeld van een akoestisch gitaar naar een semi-akoestisch gitaar, waardoor de nummers meer pit meekregen. Maar in de zorgvuldige opbouw van de show lag tegelijkertijd de kracht van het optreden.

De voordracht van het nummer 'Sunny Sailor Boy' was waarschijnlijk het meest illustratief. Een publiek dat de woorden behoedzaam meezingt waarop Bloom zijn spel perfect liet aansluiten.

Het publiek snakte constant naar meer en Bloom gaf daar gehoor aan: tot twee keer toe verscheen hij opnieuw op het podium.