AMSTERDAM - Op het derde album van The Fireman, Electric Arguments, zijn voor het eerst vocalen te horen. "Daar hebben we bewust voor gekozen. Zo wilden we het voor onszelf spannend houden", aldus Paul McCartney.

The Fireman is een experimentele, elektronische samenwerking tussen de voormalig Beatle Paul McCartney en producer Youth.

"Het was interessant, want ik had van tevoren helemaal geen teksten geschreven voor het album, dus moesten we elke dag improviseren", verklaart McCartney.

Inspiratie

"Normaal gesproken zien mensen altijd veel meer in mijn teksten dan ik zelf bedoeld had. Dit keer ben ik poëzieboeken ingedoken en daaruit putte ik inspiratie en woorden die ik voor mijzelf kon gebruiken."

Het oorspronkelijke idee van The Fireman was volgens McCartney complete vrijheid in de studio. "Jezelf een alter ego meegeven geeft je het gevoel dat alles mogelijk is en weerhoudt je ervan om te serieus te zijn."

Eigen leven

"Dit album is daardoor echt een eigen leven gaan lijden. We hebben maar één of twee echte beslissingen genomen. Namelijk het gebruik van vocalen die uiteindelijk naar het song-aspect van de plaat leidde."

"Steeds keken we naar wat de dag ons bracht en die gevoelens verwerkten we in een nummer. De ene keer waren we in een heftigere stemming dan de andere keer en dat is terug te horen."

"Het werken aan dit album ging zo snel, dat we vaak maar een dag nodig hadden per liedje."

Gedicht

De naam van het album, Electric Arument, is afkomstig uit een gedicht van Allen Ginsberg. "Die korte zin dekt wat mij betreft de lading perfect." Het heeft volgens McCartney dan ook niks te maken met muzikale discussies tussen hem en Youth.