ROTTERDAM - Na meer dan 800 optredens, vijf albums en een kast vol prijzen was Di-rect hard toe aan een nieuwe uitdaging. Met 'DI-RECT doet Tommy' presenteert de Haagse band minimaal 90 keer de Nederlandse versie van de rockopera van The Who in de theaters.

Voor Di-rect is het niet de eerste keer dat ze in de theaters staan. In 2007 en 2008 reisden ze ook al langs de Nederlandse theaterzalen.

Dat was met hun eigen songs die ze in een akoestisch jasje staken. Nu staan Tim, Spike, Bas en Jamie er dus weer, maar ditmaal met nummers van de legendarische band The Who.

'DI-RECT doet Tommy' ging zondag in het Oude Luxor Theater in Rotterdam officieel in première en zal de komende maanden in veel theaters te zien zijn.

Uitdaging

Voor Di-rect was het uitvoeren van Tommy een enorme uitdaging. De rockers zijn niet alleen bewonderaars van The Who, voor hen was het tevens een extra uitdaging om zich aan een Nederlandstalig repertoire te wagen. De originele teksten werden speciaal in eigen taal herschreven door Jan Rot.

Dat deed hij niet alleen op klank, maar ook op gevoel. Toch moet je eerst nog even wennen wanneer Di-rect na bijna tien jaar Engelstalig opeens in het Nederlands zingt. Dat doen zij in een volgepakt Oude Luxor, waar het publiek gespannen afwacht hoe het Haagse viertal het ervan af zal brengen.

Extra gitarist

Om het geluid van de rockopera volledig tot zijn recht te doen komen, wordt Di-rect op het podium versterkt door een extra gitarist, een toetsenist en twee vocalisten. Deze laatsten ondersteunen vooral Tim Akkerman, die naast zingen in de musical ook de rol moet spelen van het doofstomme en blinde kind Tommy.

De muziek van The Who blijkt de vier heren van Di-rect op het lijf geschreven. Ze spelen en zingen vol extra enthousiasme en de energie spettert van het podium af. Het theater wordt al snel omgetoverd in een ware rocktempel.

Engelse taal

Of het nu de Nederlandse versie van 'See Me Feel Me', van 'I'm Free' of van 'We're Not Gonna Make It' is: Di-rect lijkt er geknipt voor.Toch blijf je je stiekem afvragen hoe 'DI-RECT doet Tommy' zou klinken wanneer Di-rect ook wat songs van de rockopera in de Engelse taal zou doen. Wie weet gaat dat nog wel gebeuren tijdens een of meerdere van de vele te volgen shows.

Di-rect doet Tommy