AMSTERDAM - De slotdag van London Calling kreeg met de Schotse band Glasvegas niet de afsluiter die het verdiende. Bromheads Jacket had daarentegen absoluut niet misstaan als hekkensluiter. Het drietal gaf zaterdagavond een show in Paradiso die op alle fronten kon worden bestempeld als 'pure rock-'n-roll'.

Bromheads Jacket heeft inmiddels twee albums uitgebracht en is daarmee één van de meer ervaren bands van het festival. De band speelt lekkere rechttoe rechtaan garagerock, zonder al te veel fratsen. Een strakke baslijn, degelijke drums en aanstekelijk gitaarspel. Meer hebben ze niet nodig om het publiek naar hun hand te zetten.

Het meest spectaculair was het slotstuk, waarin gepoogd werd de bas doormidden te slaan, het gitaar brandend en al tot splinters werd geslagen en zanger Tim Hampton crowdsurfend in het publiek verdween. Zo zien we een rockshow graag.

Verwachtingen

Het contrast met Glasvegas was dan ook enorm. De verwachtingen waren torenhoog, mede door de zorgvuldig gecreëerde hype in Engeland. Daar bereikte het debuutalbum een tweede plaats in de hitlijsten.

Het viertal wist die status in Amsterdam echter niet te verzilveren. De nummers klinken op plaat allemaal interessant, maar eenmaal op het podium wist de band niet te overtuigen. De gitaarmelodieën klonken lekker en ook op de zang was niks aan te merken, maar er gebeurde te weinig.

Geen interactie met het publiek, geen leuke wendingen, enkel een reeks nummers die zonder bezieling werd gebracht. Daarbij begon de simpele manier van drummen al snel te vervelen.

Enthousiasme

Eerder die zaterdagavond was het Bombay Bicycle Club die zich wel verdienstelijk wist te presenteren. Het enthousiasme spatte er vanaf en dat kwam het optreden zeker ten goede.

Het geluid was niet perfect, maar de nummers waren aansprekend en fris. Zanger Jack Steadman deed er alles aan om de toeschouwers mee te krijgen, wat aardig lukte: aan het eind stond een deel van het publiek vrolijk mee te dansen op het podium.

Indruk

In de bovenzaal konden onder meer Esser, Magistrates en Twisted Wheel worden bewonderd. Vooral die laatste maakte indruk met scherpe punkrock. Maar ook Esser en Magistrates wisten beide een degelijke show neer te zetten.

Verrassingen

Na twee dagen kan geconcludeerd worden dat het wederom een geslaagde editie was van London Calling, waarin vooral de inmiddels gevestigde namen binnen de indiescéne goed uit de verf kwamen. Van echte verrassingen was helaas geen sprake, op White Denim na. Zij gaven een dag eerder één van de gaafste shows van heel het festival.

London Calling dag 2