AMSTERDAM - De eerste dag van London Calling kenmerkte zich door veel goede acts in het tweede gedeelte van de avond. De afsluiter op het hoofdpodium van Paradiso, de Britse electroband Late of the Pier, veranderde het publiek in een hysterische massa.

Het tweejaarlijkse festival London Calling staat al zestien jaar garant voor een avond vol met talentvolle, 'Engelsklinkende' trends.

De avond werd afgetrapt door het folkduo Slow Club in de bovenzaal van de Amsterdamse poptempel, waarna The Late Greats het stokje overnamen op het hoofdpodium. Deze indieband had de zware klus om een halflege zaal klaar te stomen voor de andere acts, maar van het slordige, lawaaierige spel werd niemand echt warm.

Overtuiging

Ook LadyHawke slaagde daar niet in. Het elektronisch geörienteerde kwartet miste een strakke performance waardoor de vonk niet oversloeg naar het publiek. Hetzelfde kan gezegd worden over FrYars. Leuke liedjes, maar de overtuiging ontbrak aan alle kanten.

Pas bij de Londense post-punkband White Lies werd duidelijk dat kwaliteit de doorslag geeft bij een festival als London Calling. De wortels van deze band liggen zonder meer bij Joy Division en ook zanger Harry McVeigh klinkt en lijkt verbazingwekkend veel op Ian Curtis.

Uitblinker

De uitblinker van vrijdagavond kwam niet uit Engeland, maar uit Austin, Texas. White Denim is een drietal dat uitblinkt in rauwe garagerock voorzien van een bluesy randje. In een korte set van nog geen halfuur, werd de bovenzaal bekogeld met het muzikale geweld dat vooral leunde op een hoog gehalte improvisatie.

Ook The Courteneers wisten de voeten van de vloer te krijgen. De uit Manchester afkomstige indie-rockband heeft bij vlage wel wat weg van Flogging Molly.

Dringen

Terwijl de Hot Melts hun laatste noten spelen in de bovenzaal, is het beneden al dringen voor een goede plek bij Late of the Pier. De band stond al eerder op een editie van London Calling en in eigen land groeit de populariteit van de viermansformatie met de dag. Hun muziek leunt zwaar op het catchy gebruik van synthesizers.

Late of the Pier verschijnt een halfuur te laat op het podium, maar de entree is dan ook uitstekend. De vaart zit er direct goed in en de fotografen in de voorste linies zijn binnen een minuut verdwenen door de heftige pit voor het podium.

New-rave

De band mag er dan een gruwelijke hekel aan hebben dat ze vaak bestempeld worden als 'new-rave', het publiek gaat wel op een dergelijke wijze los. In een hysterische massa wordt niemand gespaard terwijl Late of the Pier diezelfde menigte blijft voeden met een enorme dosis energie. De strak gespeelde show zakte geen moment in.

Zaterdagavond spelen onder andere Glasvegas, Bromhead Jacket en Twisted Wheel.

London Calling dag 1