Met zijn vierde solo-album 'The Way I See It' heeft de Amerikaanse soulheld Raphael Saadiq ook Nederland in zijn greep gekregen.

Met het trio Tony! Toni! Toné! maakte Saadiq, toen nog Raphael Wiggins geheten, samen met zijn broer Dwayne en neef Timothy Christian, eind jaren tachtig zijn entree binnen de muziekscene.

Gestart als new jack swing formatie ontwikkelde de band zich binnen vier albums tot een prima soul en rhythm & blues formatie die, vooral in thuisland Amerika, miljoenen albums verkocht.

Lucy Pearl

Na zijn vertrek uit de band maakte hij eerst een aantal solosingles voordat hij in 2000 van zich liet horen met Lucy Pearl. Deze r&b groep, met naast Saadiq ook En Vogue zangeres Dawn Robinson en A Tribe Called Quest producer/rapper Ali Shaheed Muhammed in de gelederen, maakte helaas maar één album. De van het album getrokken hitsingle 'Don't Mess With My Man' is echter een absolute r&b-klassieker.

Daarna was het weer tijd voor zijn eigen carrière. Hij maakt, vanaf 2002, drie soloalbums, waarvan een album live opgenomen is. Nog bekender wordt hij als producer van onder meer D'Angelo (de klassieker 'Voodoo'), Angie Stone, Bilal, Anthony Hamilton en het laatste album van Joss Stone.

The Way I See It

Met zijn vierde soloalbum 'The Way I See It' heeft Saadiq de oude soulsound van de jaren zestig op een weldadige manier naar de nieuwe eeuw gesleept. De beats zijn van nu maar de melodieën en arrangementen zijn tijdloze soul. Soul zoals we die zo goed kennen van legendarische platenlabels Motown en Stax. Soul die tevens herinneringen oproept uit de Philly-soul.

Juist die link naar die authentieke soul grijpt je. De aangenaam positieve inslag en de sterke songs doen de rest. De gastenlijst met Joss Stone, Stevie Wonder en Jay Z is zondermeer indrukwekkend maar de absolute ster is Saadiq zelf, die met zijn stem alle aandacht naar zich toe trekt.

Luister naar songs als 'Oh Girl','Never Give You Up' of het heerlijke 'Big Easy' en je weet dat ze tot de beste soulsongs van dit jaar behoren. 'The Way I See It' is Soul met een hoofdletter.

Donderdagavond speelt Saadiq in een uitverkocht Paradiso, Amsterdam.