AMSTERDAM - Guy Garvey, zanger van het uit Manchester afkomstige Elbow, moet even hard nadenken over de vraag voor wie hij precies muziek maakt. "Ik denk dat we intelligente rock maken, maar iedereen kan er naar luisteren. We zien mensen die headbangen, maar ook mensen die in tranen uitbarsten", aldus Guy.

De kersverse Mercury Prize-winnaars doen momenteel een kleine tour door ons land, waarvan drie optredens strak uitverkochten. Pete Turner, bassist, verheugt zich enorm op het eerste optreden in Haarlem.

Guy: "Hij zorgt gewoon dat hij dronken het podium op gaat. We worden allemaal dronken. Optreden voor een klein publiek is briljant. We hebben voor duizenden mensen gestaan, maar in zo'n kleine zaal krijgen we meer feedback."

Vrouwen

Garvey staat sowieso graag voor een Nederlands publiek: "Je hoeft alleen maar naar dit gebouw, Patronaat in Haarlem, te kijken. De manier waarop de Hollanders tegen muziek en kunst aankijken is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Het publiek heeft ook veel respect. In Groot Brittannië gaat al het geld naar sport. Daarnaast zijn de vrouwen hier het mooist!"

In september won Elbow de prestigieuze Nationwide Mercury Prize, een belangrijke prijs voor het beste Britse of Ierse album van het jaar. Bands die voorheen de prijs wonnen, zagen direct de verkoopcijfers stijgen, zo ook Elbow. Alleen al in Groot-Brittannië steeg de verkoop van 'The Seldom Seen Kid' binnen een paar dagen met 668 procent.

Standbeeld

Guy: "Het was geweldig om thuis in Manchester te komen met een trofee. Postbodes die onze muziek nog nooit hadden gehoord spraken ons ineens aan op straat: 'well done mate, nice one!'." Garvey is nog steeds erg trots op de prijs. "Ik zweer het, ze zouden ons een standbeeld moeten geven in het stadhuis van Manchester. Ik zie ons al staan!", stijgt Guy boven zichzelf uit.

Naast een flinke boost voor Elbow's ego, was er ook nog een prijs van 22.600 euro te verdelen onder de band en de manager. Guy is gelijk flink gaan shoppen van zijn deel. "Ik heb een Playstation 3 gekocht. En heel veel dvd's", aldus de gretige frontman. Pete was iets verstandiger met zijn geld: "Ik had er ook iets mee moeten doen, maar ik heb alles nog op de bank staan."

Voyeur

"De bank was misschien wel verstandig geweest. Ik heb ook nog een tweedehands verrekijker van 500 pond gekocht. Ik heb nog nooit iets zo helder gezien! Ik hou van vogels kijken. En ik bespied de buren", zegt een geniepige Garvey. Pete vindt hem maar een vies mannetje. Guy: "Kom op, wie is er nou geen voyeur!"

Alle gekheid op een stokje, Elbow heeft hard gewerkt voor het awardwinnende album. Volkomen terecht dus dat de band apetrots is op 'The Seldom Seen Kid'. Het is het eerste album dat helemaal door de band zelf is geproduceerd.

Persoonlijke ontwikkeling

"We hebben elke stap op dit album zelf gezet. Het is ook een persoonlijke ontwikkeling, we weten nu dat we met zijn vijven in die kamer kunnen duiken en er met een compleet album weer uit kunnen komen", aldus een trotse Guy. Pete: "Het maakt het touren met dit album ook een stuk leuker".

Elbow heeft de tijd voor 'The Seldom Seen Kid' genomen, het duurde maar liefst tweeëneenhalf jaar voor het album af was. Die tijd was erg onzeker voor de band. "We hadden geen label meer, dus we wisten niet wanneer we het album uit konden brengen. Financiële problemen hingen als een zwarte deken over ons heen. Er waren tijden dat ik liever een gewone kantoorbaan had. Het ging zo langzaam allemaal", zegt Garvey.

Trots

Ook verloor de band goede vriend en songwriter Bryan Glancy, vooral bekend in Manchester. 'The Seldom Seen Kid' is aan Glancy opgedragen. Guy: "Het was een teruggetrokken gast, maar hij zou zo ontzettend trots op dit album zijn geweest".

Op dit moment is Elbow bezig met een kinderfilm en -album. "Eigenlijk zijn we alleen nog aan het brainstormen, een verhaal is er nog niet", aldus Pete. "We moeten ook mensen uitzoeken die de figuren kunnen inspreken en dat soort dingen", voegt Guy toe. Het plan is om het album ergens in de volgende vier jaar uit te brengen. Een enthousiaste Garvey: "Het wordt het jungleboek van deze generatie! We zien het als een cadeau aan onze kinderen, ook voor diegenen die nog geboren moeten worden."

Dansje

In juni stond de band nog in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Guy vroeg zich toen openlijk af wat de zin van het leven eigenlijk is. Heeft hij het antwoord al gevonden? "Jazeker, ik ben erachter dat alles geneest met verse groenten en een dansje", zegt Guy.

Voor het feit dat Elbow's muziek zich niet echt leent om te dansen heeft Garvey ook een oplossing: "Het gaat makkelijker als je een derde been hebt. Of je doet het met zijn drieën. Wij raden sterk aan dat je twee goede vrienden waarmee je best seks zou willen hebben bij elkaar scharrelt en een trio hebt op de dansvloer terwijl je de verse groenten rauw eet. Dat lost al je problemen op." Laat ons weten hoe dat afloopt Guy!

Elbow speelt donderdag in Oosterpoort Groningen, vrijdag in Watt Rotterdam en zaterdag in Effenaar Eindhoven.