AMSTERDAM - Gavin DeGraw heeft maandagavond in de Amsterdamse Heineken Music Hall een concert gegeven. Op de dag van het optreden sprak NU.nl met de immer goed gemutste DeGraw in Hilversum.

Hij gaf aan enorm uit te kijken naar de show en vanaf het moment dat DeGraw het podium betreedt, is te zien dat hier geen woord van gelogen is.

Van het feit dat deze jonge vent al vanaf 's morgens half zeven op de been is voor onder meer een korte set in de studio van radiostation 538, is aanvankelijk weinig te merken. Hij klinkt iets meer hees dan normaal, maar dat geeft zijn songs nog een extra vleugje charme.

De begeleidingsband is vier man sterk. Een drummer, gitarist, bassist en toetsenist brengen samen met DeGraw een prettige mix van de songs afkomstig van zijn twee platen. Opvallend is dat voornamelijk die liedjes van het debuutalbum erg in de smaak vallen bij het publiek.

Tranen

Wie goed om zich heen kijkt ziet hier en daar bij wat meisjes tranen over de wangen biggelen. Velen lijken zichzelf maar wat goed te herkennen in de nummers die toch voornamelijk gaan over liefde en relaties.

En dat is ook de intentie van DeGraw wanneer hij een song schijft. "Het moet persoonlijk zijn voor iedereen en niet alleen voor mij".

Toontje lager

Na enige tijd wordt toch wel duidelijk dat de vermoeidheid inslaat op vooral de stembanden van de zanger waardoor hij noodgedwongen wat met klanken moet improviseren. Gelukkig is DeGraw zich bewust van zijn kunnen en weet hij deze tijdelijke gebreken op te vangen door letterlijk een toontje lager te zingen.

Helaas moeten we daardoor ook een aantal van de hoogtepunten missen. Zo wordt de uithaal in het nummer 'I Don't Want To Be' volledig overgelaten aan het publiek en wordt de hit 'Chariot' van welk normaal flink wat kracht uit gaat, behoudend gezongen.

Gouden strot

Dit mag de pret niet drukken. Gavin DeGraw bewijst wederom over een gouden strot te beschikken en heeft ondanks het eerder genoemde een volume waar menigeen jaloers op mag zijn.

Eerder op dag vertelde de singer/songwriter waarom hij optreden eigenlijk het leukste aspect vindt van zijn werk: "Live heb je het voordeel van de reactie van het publiek die als het goed gaat voor 'instant gratification' zorgt en dat is het mooiste compliment dat je als artiest kunt krijgen".

Bevredigd gevoel

En maandagavond zat dat zeker goed. Gavin DeGraw wordt werkelijk op handen gedragen door zijn fans en daarmee lijkt het erop dat iedereen die erbij mocht zijn met een bevredigd gevoel huiswaarts heeft kunnen keren.

Tranen voor DeGraw