AMSTERDAM - De blanke r&b- en soulzanger Robin Thicke gaat als een speer. Iedere keer als hij naar Nederland komt staat hij voor uitverkochte zalen. In de Melkweg was het woensdag ook weer één groot feest.

Zes jaar geleden was Robin Thicke nog de zingende fietskoerier in de catchy clip 'When I Get You Alone' (met daarin de bekende Beethoven sampler). Toen leek het om een 'one day fly' te gaan, waar we niet veel meer van zouden horen. Maar het ging allemaal anders.

Dat kwam vooral door de latin-achtige ballad 'Lost Without You' die opeens veelvuldig door de r&b radiostations werd gedraaid. Succes verzekerd en de roem van de blanke soulzanger groeide met de dag. Ook in Nederland begint het nu te komen en vooral na het nummer 'Magic' van het nieuwe album 'Something Else' groeit de belangstelling snel.

Publiek

Er gaat een luid gegil op wanneer Robin Thicke samen met zijn band het podium betreedt. Het grotendeels vrouwelijke - en zeer gemêleerde - publiek draagt de zanger op handen, dat wordt meteen duidelijk. De Amerikaan weet namelijk als geen ander hoe hij zijn publiek moet bespelen.

Dat doet hij met goed in het gehoor liggende soul getinte songs, maar ook met zijn 'moves' en zijn charme. Met de danspasjes zit het goed, evenals met de verleiding en het sex appeal. De kracht van Thicke zit 'm erin dat hij onvervalste soul - oftewel een authentiek zwart geluid - kan produceren, waardoor hij een brede schare fans aantrekt.

Componist

Thicke is behalve een uitstekende performer ook een talentvol zanger en componist. Behalve dat hij zich als een jonge hond over het podium beweegt, neemt hij ook regelmatig plaats achter zijn piano om daaruit de mooiste ballads tevoorschijn te toveren.

Hij is duidelijk geïnspireerd door de soulzangers van weleer, maar ook door hiphop en gospel. Ook met de begeleiding zit het goed. Daar zorgt de strak spelende band wel voor.

Het wordt een avond van eigen songs en hier en daar een cover (onder meer Al Green's klassieker 'Let's Stay Together' dat dan misschien net weer iets te hoog gegrepen lijkt). Ook de overwinning van Obama wordt even aangehaald en dat krijgt natuurlijk de nodige bijval vanuit de zaal. Robin Thicke's got the soul: dat is duidelijk.

Robin Thicke in de Melkweg