AMSTERDAM - Ze zien er dan misschien aandoenlijk uit, zij in een lieflijk jurkje en hij met zijn blonde koppie. Niets is minder waar, Blood Red Shoes brengt een keihard noise-rock indiegeluid voort.

Steven Ansell, drummer en zang, vindt het lastig om zijn muziek voor een vreemde te beschrijven: "Ik denk dat het hard is". Laura-Mary Carter, gitaar en zang: "Ja, hard en snel. En een beetje poppy met een grungy geluid. Sommigen vergelijken ons met Yeah Yeah Yeahs."

Blood Red Shoes is vrij populair in Japan. "We zijn er nu drie keer geweest en we hebben er voor heel veel mensen gespeeld", aldus Laura-Mary. Steven: "Japanners zijn ook heel fanatiek, als we daar zijn voelen we ons net The Beatles, dat is zo raar."

Cadeautjes

De band krijgt ook vaak cadeautjes van fans. "We kregen een keer een enorme wafel van een fan", zegt Laura-Mary. Steven vindt tekeningen het leukst: "Dan hebben ze speciaal een paar zinnetjes Engels geleerd om ons te bedanken aan de achterkant. Ze zeggen ook de hele tijd dat ze van ons houden".

Blood Red Shoes heeft in twee jaar zo'n driehonderd optredens gegeven. Volgens Steven is dat soms wel stressen: "Het is moeilijk wanneer je net een rotdag hebt. Misschien speel je dan net voor 500 mensen die je daarna nooit meer willen zien. Als je geen zin hebt zien mensen dat aan je."

Ongeïnspireerd

Vooral Laura-Mary geeft wel eens een ongeïnspireerde indruk: "Ik heb wel eens dingen over mezelf gelezen waarvan ik dacht: gaat dat echt over mij?"

Het gros van het publiek had die indruk van de band toen ze afgelopen juli op het gratis Metropolis festival in Rotterdam stonden, maar volgens Laura-Mary viel het toen wel mee: "We hadden toen bijna niet geslapen omdat we 's nachts reden. Ik kon niet eens meer een douche nemen!"

Nieuw album

Het debuutalbum 'Box of Secrets' kwam pas in april uit, toch is het duo al weer bezig met nieuwe nummers. Laura-Mary is tot nu toe tevreden met het resultaat: "Het wordt allemaal wat gevarieerder en experimenteler dan het eerste album."

Over wanneer het album uit moet komen zijn de twee het nog niet eens. Laura-Mary: "We zaten te denken aan april of mei volgend jaar." Steven: "Nee, juni!" Laura-Mary vindt het allemaal prima.

Groningen

De band mag dan vaker in Duitsland en Frankrijk hebben gespeeld, toch voelen Steven en Laura-Mary zich thuis in Nederland. "Het is net alsof we hier continu zijn", zegt Laura-Mary: "Ons leukste optreden was in Vera in Groningen".

Steven kan het zich ook nog goed herinneren: "De eigenaar vertelde ons zulke leuke verhalen. Bijvoorbeeld dat Kurt Kobain in Vera Courtney Love ten huwelijk heeft gevraagd. We waren daar toen zo van onder de indruk."

London Calling

Laura-Mary weet nog goed dat ze voor het eerst op het London Calling festival in Paradiso stonden: "Toen moest ik een quiz over Nederland doen en ik had echt geen één vraag goed. En dat terwijl de antwoorden echt voor de hand lagen. Ik voelde me zo dom!"

Steven weet wel hoe dat kwam: "We hadden de avond voor het optreden iets te lang in de pub om de hoek gezeten". Omdat Steven niets van de quiz heeft meegekregen, nog een paar vragen over Nederland.

Frans Bauer

Op de vraag wie de minister-president van Nederland is bestaat al enige onenigheid. Laura Mary denkt zeker te zijn van Frans Bauer, Steven gokt goed met Balkenende: "Als het Frans Bauer was, had ik zijn naam wel onthouden uit de krant."

De hoofdstad van Nederland is volgens Steven Den Haag: "Daar tekenen ze toch al die verdragen?" Laura-Mary weet in ieder geval wat het niet moet zijn: "Volgens mij ligt Antwerpen niet eens in Nederland."

Waar Laura-Mary en Steven wel eensgezind over zijn, is dat Beatrix onze koningin is. Steven zelf is niet zo'n fan van zijn koningshuis: "Het liefst zou ik onze koningin voorgoed verbannen. Ze krijgt geld zonder reden".

Fris en fruitig

Diezelfde maandagavond staat Blood Red Shoes duidelijk zichtbaar fris, fruitig en zonder kater op het podium. De jonge garde heeft de band ook ontdekt en zorgt voor een ware podiuminvasie.

Onder toezicht van verplicht meegesleurde ouders, die duidelijk wat moeite hebben met de muur van geluid die Laura-Mary en Steven produceren. Zij op gitaar en hij op drums. De drie nieuwe nummers waar Laura-Mary al zo tevreden over was, staan in ieder geval vast als een huis.

Blood Red Shoes in Melkweg