De Amerikaanse singer-songwriter Ray LaMontagne maakte met zijn eerste twee albums een flinke indruk. Met zijn nieuwe album 'Gossip In The Grain' verdient hij wereldfaam.

De kracht van LaMontagne zit voor een groot gedeelte verborgen in zijn stem. Hij zingt met de mooist denkbare hese stem. Daarnaast schrijft hij tijdloze songs die immer emotioneren.

Geboren in Nashua, New Hampshire, groeide hij met zijn vijf broers en zussen op bij zijn moeder. Zij had haar man, een rondreizende muzikant, verlaten en pakte elke baan in elke plaats op waar ze maar kon.

Familie

Nadat LaMontagne zijn schooldiploma's had gehaald verliet hij zijn familie en verhuisde naar de staat Maine om daar een baan te vinden. Hij werkte in een schoenwinkel, of werkte als timmerman.

Na het horen van 'Treetop Flyer' van Stephen Stills (afkomstig van een in 1991 door Stills uitgebracht akoestisch soloalbum) besluit LaMontagne voor de muziek te kiezen.

Publiek

Met een tien tracks tellende demo wordt hij getekend door Publisher Chrysalis die LaMontagne het geld geeft om in twee weken zijn debuutalbum op te nemen. Het album, "Trouble' (2004) genaamd, vindt al snel zijn weg naar het publiek. Eerst in Amerika en zo'n kleine twee jaar later gaat ook Engeland helemaal om.

Met zijn tweede album 'Till The Sun Turns Black'(2006) vergroot hij zijn publiek optimaal. De duistere en prachtige openingstrack van het album, 'Be Here Now', is daar zonder meer debet aan.

De andere songs klinken al net zo donker en indringend. De man heeft daarnaast besloten om bijna geen interviews te doen wat de magie rond zijn persoon alleen maar doet toenemen.

Ballade

Met zijn derde album 'Gossip In The Grain' heeft Ray LaMontagne een meesterstuk afgeleverd. De songs op het album zijn gevarieerd en bevatten meer rhythm & blues en country invloeden. De door de zeventiger jaren Van Morrison beïnvloedde albumopener 'You Are The Best Thing' verrast. De lome bluesy prachtballade 'Let It Be Me' verovert vervolgens gelijk je hart. Zo speel en zing je dus een ballade.

De rest van de songs op het album zijn al net zo geslaagd. 'Meg White', een ode aan de drumster van The White Stripes of de pure folk van 'Sarah' zijn hoogtepunten.

De aan oude Neil Young refererende countryballade 'A Falling Through' is al net zo mooi. In totaal tien songs die zowel tijdloos als weergaloos klinken maakt 'Gossip In The Grain' tot een van de hoogtepunten van het jaar.

Luister hier naar Ray LaMontagne