HILVERSUM - De stembussen voor de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 blijven dit jaar gesloten, om te vieren dat de Top 2000 tien jaar bestaat.

Radio 2 stelt de lijst dit jaar samen op basis van de 7,1 miljoen stemmen die de luisteraars de afgelopen negen jaar al uitbrachten. Queen staat dus wederom op nummer 1 met Bohemian Rhapsody.

Dit maakte zendermanager Kees Toering maandag bekend op een presentatie van het muzikale evenement. Hij omschreef de jubileumeditie als een 'tussenstand' van de afgelopen negen jaar.

Stemperiode

Normaliter staat Radio 2 in de maand november in het teken van de stemperiode, maar dit jaar bestaat de voorpret uit een aantal virtuele onderdelen.

Op de website van Radio 2 staat vanaf maandagmiddag de Platenkast met daarin alle singles uit de Top 2000 van dit jaar. Iedereen kan hieruit een Platenkoffer van tien favoriete songs samenstellen.

Openbaar

De inhoud van de Platenkoffers is openbaar en voor iedereen te zien, zodat gelijkgestemde muziekliefhebbers met elkaar in contact kunnen treden en daarmee een zogenoemde muzikale community kunnen vormen, vergelijkbaar met de internetsite Hyves.

De Top 2000 wordt traditiegetrouw uitgezonden van vrijdag 26 december tot en met woensdag 31 december.

Queen

De volgorde van de lijst maakt Radio 2 op 17 december bekend. Dat Queen met Bohemian Rhapsody opnieuw op de eerste plaats staat is nu vanzelfsprekend, want dit nummer werd alleen in 2005 van de eerste plaats verstoten door Boudewijn de Groot met het lied Avond.

Ook recente liedjes van het afgelopen jaar komen dus niet in de jubileumeditie voor.

Startschot

Het startschot van de December Top 2000 Maand klinkt zaterdag 6 december tijdens de tv-uitzending De Top 2000 Trapt af.

Vanaf maandag 8 december staan alle programma's op Radio 2 in het teken van de naderende jubileumeditie van de Top 2000.

Concert

Top 2000 in Concert, op donderdag 11 december, is dit jaar voor het eerst in de Heineken Music Hall in Amsterdam in plaats van in de discotheek Locomotion in Zoetermeer.

De tv-opnames die tijdens de concertavond worden gemaakt, zijn geheel volgens traditie op oudejaarsavond te zien.