AMSTERDAM - Met twee optredens het afgelopen weekend in Nederland, heeft het uit Turkije afkomstige Taksim Trio indruk gemaakt. Met een spannende mix van traditionele Turkse muziek, jazz, folk en Latijnse invloeden raakten ze het publiek recht in het hart.

Taksim Trio is een opvallende nieuwe naam binnen de muziek. De drie mannen hadden allen reeds op eigen titel een rijke carrière achter de rug toen ze twee jaar terug met Taksim Trio begonnen.

Genoemd naar het beroemde plein in Istanbul, wilden de mannen met hun muziek de Turkse jeugd bekend maken met de authentieke Turkse muziek. Maar dan wel op een hippe manier en met virtuoos spel. Met hun gelijknamige debuutalbum, dat dit jaar wereldwijd verscheen, is dat wonderwel gelukt

De Doelen

Niet alleen het Turkse publiek weet hun muziek op waarde te schatten. Een zeer goed gevulde zaal in de Doelen, Rotterdam, doet vermoeden dat er ook in Nederland een snelle word-to-mouth over Taksim Trio rond aan het gaan is.

Ook het Tropentheater in Amsterdam zat vrijdag al goed vol. Opvallend omdat er nog maar weinig over de band geschreven is en dit de eerste keer is dat ze in Nederland optreden.

Schoonheid

Het concert, verdeeld over twee sets van veertig minuten, is van ongekende schoonheid. De drie muzikanten spelen vrijwel alle songs van hun debuutalbum en vermengen sommige van die songs met oude Turkse evergreens.

Het applaus wat hen met die muzikale interpretaties ten deel valt is ontroerend. Wat tevens opvalt, is dat de muzikanten hun authentieke instrumenten zo fabuleus bespelen.

Het ene moment razen ze in snel tempo over hun instrumenten om vervolgens in subtiliteit en emotie de rustige passages de juiste kleur mee te geven. De fraaie opbouw van het concert geeft tevens aan dat we met echte muzikale grootmeesters te maken hebben.